Jopie Huisman was in zijn element als hij alleen in zijn bootje op het water was. De tentoonstelling WaterWereld in het museum in Workum is niet alleen een ode aan de waterman en natuurliefhebber, maar ook een lofzang op het Friese waterlandschap.

Met Jopie kun je alle kanten op, zegt conservator Annemieke Schors. Ze bedoelt te zeggen: thema’s om een tentoonstelling in het Jopie Huisman Museum te maken zijn er nog genoeg. ,,Het was een veelzijdig man. Een puur mens ook, dat is zijn grote aantrekkingskracht. Daarom komen mensen hier ook zo graag.’’

Helder, de conservator heeft een grote bewondering voor Jopie Huisman als schilder en als mens. ,,Moet je dit ook zien, prachtig’’, zegt ze over zijn zelfportret als palingvisser. Of de aquarel die de schilder in 1993 maakte en de titel Nachtvisser gaf. ,,Hij voelde zich in zijn element op het water’’, vertelt Schors tijdens een rondgang langs de tentoonstelling. ,,Daar moesten we gewoon wat mee doen’’, zegt directeur Peter Miedema van het Jopie Huisman Museum in Workum.

Uiteenlopende werken

In de tentoonstelling – er werd begin deze week nog druk gewerkt aan de inrichting ervan – hangen uiteenlopende werken. ,,Het is een bonte tentoonstelling. Een explosie van stijlen en technieken met één overeenkomst: water’’, zegt Schors.

Ze interviewde negen kunstenaars die er werken hebben hangen en laat hen hun persoonlijke verhaal doen. Het gaat vooral over gevoel, inspiratie en liefde voor de natuur. Verbazingwekkend hoe graag iedereen mee wilde werken, zegt Schors. ,,Iedereen heeft wel iets met Jopie en vindt het eervol in zijn museum te hangen.’’ Maar er is ook werk in bruikleen gegeven, zoals dat van gerenommeerde Friese schilders als Sjoerd de Vries, Abe Gerlsma, Ids Wiersma, Willem van Althuis, Gerrit Benner en Jentsje Popma.

Een van de verrassingen is toch wel de medewerking van Jan van der Kooi uit Burgum. De kunstenaar exposeerde recent in Museum Draiflessen in Mettingen in Duitsland. ,,We zijn daar onlangs nog geweest, zijn werken hangen naast die van Rembrandt. Hij is echt razendpopulair in het buitenland. Hier veel minder, maar hij hangt hier nu mooi wel’’, zegt een trotse Miedema. Hoe hij dat zo voor elkaar kreeg? ,,Gewoon bellen en vragen of hij mee wilde doen.’’

Gewassen inkt

De vier werken – Sneekermeer (2019) , De Veenhoop (2017), Landschap bij Burgum (2018) en Weids Fries landschap (2007) van Van der Kooi zijn gemaakt met gewassen inkt. ,,Voor mijn gevoel past dat zo goed bij dit landschap. Dat zompige, dat weidse, dat stille’’, vertelde hij Schors.

Wie goed naar alle doeken kijkt, kan alleen maar concluderen dat er nog veel mooie plekken zijn in Friesland. De schilders maken zich zorgen om het landschap, zeggen Miedema en Schors. Zij leggen de schoonheid vast en zeggen met hun penseelstreken: pas op, kijk goed en verkwansel het niet omwille van de vooruitgang. Koester het landschap, wees er zuinig op en vooral ook: geniet er van.

Schilder Christiaan Kuitwaard maakte bijvoorbeeld samen met dichter Jan Kleefstra een tijdsdocument van het bedreigde landschap. Een jaar lang trokken ze er samen op uit, Kuitwaard maakte een aquarel, Kleefstra schreef er een verhaal bij. Het museum heeft een aantal werken in bruikleen van Tresoar, die de werken onlangs kocht.

Curieus is het werkje van Evert de Graaf, een horizon op de huid van een paling. Hij was schilder en palingvisser en woonde op een boot in De Deelen. Van de palingen die hij er ving, looide hij de huid, spande die op en beschilderde die met olieverf.

Op uitnodiging van het museum

Bij de entree van de tentoonstelling hangen prominent werken van kunstenaars die op uitnodiging van het museum aan de slag zijn gegaan. ,,Ze hebben aquarellen, dus met waterverf, werken gemaakt. Dat past bij het thema’’, zegt Schors. De tien aquarellisten zijn de provincie ingegaan om ieder op eigen wijze de sfeer van het water vast te leggen. ,,Het is goed gelukt’’, vinden Schors en Miedema. ,,Als we watersporters nu niet enthousiast krijgen...’’ Het museum trekt jaarlijks 40.000 bezoekers en hoopt met WaterWereld bootjesmensen binnen te hengelen.

De ontwerpers Guus Boudestein en Koen Vorst hebben ervoor gezorgd dat bezoekers het gevoel krijgen ook echt een waterlandschap te betreden. Op de grond worden golven geprojecteerd. ,,Gaaf hè?’’ De conservator heeft naast de teksten bij de werken ook een gedicht gemaakt. Het begin lijkt losjes geïnspireerd op Denkend aan Holland van Hendrik Marsman. Het staat op de wand en begint zo: Denkend aan Fryslân/dein ik op het water/van weids open plassen/en lange vaarten.

Info en openingstijden:
www.jopiehuismanmuseum.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Beeldende kunst
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct