Anne van Dalen heeft bij VAKwerk Burgum tijdelijk haar Kunstpost Verzendstation ingericht en maakt op bestelling prentbriefkaarten. Ze worden voorzien van een stempel: Bericht uit Burgum.

Bij Anne van Dalen (57) uit Leeuwarden kun je in haar tijdelijk geïmproviseerde kunstpostkantoor bij VAKwerk in Burgum een kaartje laten maken. ,,Kom binnen, ga zitten”, zegt ze vriendelijk.

Op haar bureau – coronaproof, want kunstenaar en klant worden gescheiden door een plastic scherm – staan potjes met inkt, liggen potloden en papier. Links van haar liggen stempels: ,,Kijk, deze heb ik zelf gemaakt’’, ze wijst op de ruim dertig exemplaren met afbeeldingen van dieren, bloemen en ook teksten. ,,Hea, dat is toch hoi in het Fries? Oh, betekent het hooi, dat wat dieren eten? Och jee, weer wat geleerd.’’ Op de postzegels prijkt haar portret. ,,Ik wist niet dat je die kon laten maken. Ook leuk toch?”

Vorig jaar streek de van oorsprong Brabantse Van Dalen vanuit de Randstad neer in het voor haar onbekende Leeuwarden. ,,Ik ben niet zo’n watermens, maar voor de rest is het geweldig wonen in Friesland. Ik hoef hier niet meer weg’’, zegt ze. Van Dalen wijdt zich volledig aan de kunst. In haar vorig leven was ze directiesecretaresse, gooide op haar vijftigste het roer om en leeft nu voor een deel van giften. ,,Ik heb trouwe mecenassen die mij ondersteunen. Heel prettig.’’

In de afgelopen maanden is ze haar vrienden en kennissen zelfgemaakte kaarten gaan sturen. ,,Alles voelde al zo zwaar, ik wilde even geen moeilijke kunst maken, maar iets leuks en luchtigs.’’ Bovendien, ze was het tekenen een beetje verleerd. ,,Door gewoon te beginnen en veel te doen beheers ik die vaardigheid ook weer.” Ze noemde het project ‘Liefs uit Leeuwarden’: ,,Ik stop gewoon wat liefde en aandacht in een envelop.”

Tweehonderd kaartjes

Ze werd vrolijk van haar project. Het is immers altijd leuk om een kaartje met een positieve boodschap te krijgen. Ze tekende en verstuurde er zo’n tweehonderd. ,,We zijn een beetje verleerd om kaarten en brieven naar elkaar te sturen. Maar een persoonlijk bericht ontvangen van iemand blijft toch speciaal.’’ Van Dalen werd blij van de positieve reacties. ,,Daar doe je het toch ook voor.’’ De postbode heeft er trouwens geen moeite mee dat het de afgelopen maanden veel drukker werd, checkte Van Dalen voor de zekerheid. ,,Ik vond het zo oneerlijk, iedereen moest binnen blijven, maar dat gold niet voor postbodes. Degene die ik sprak, vond het gelukkig prima om wel te werken.”

Bij VAKwerk aan de Tsjibbe Geartsstrjitte in Burgum kunnen mensen tegen betaling van 5 euro (inclusief de postzegel) nu ook een kaartje door Van Dalen laten maken. Ze tekent en maakt soms collages. En ze verstopt er grapjes in. Van Dalen zorgt tevens voor de verzending, in een zelfgemaakte envelop. Er zijn inmiddels rond de tachtig op de bus gedaan. De ‘postbeambte’ vraagt de verzenders wat er bij hen opkomt als ze aan de persoon denken die ze willen verrassen. Soms duurt een gesprekje in Van Dalens Kunstpost Verzendstation vijf minuten, soms een half uurtje. ,,Het is voor mij ook een manier om informatie te vergaren. Die sla ik ergens op en komt er vanzelf weer een keertje uit.”

Dochters die moeders willen verrassen of ‘bootjesmensen’

Ze heeft zojuist met iemand gesproken en begint te schetsen. Haar klanten zijn bijvoorbeeld dochters die hun moeders willen verrassen en veel ‘bootjesmensen’, toeristen die Burgum aandoen. ,,Zo heb ik een kaart gemaakt voor een mevrouw die in het ziekenhuis ligt en niet meer beter wordt. De bootjesmensen hadden beloofd haar elke week een kaartje te sturen.’’

Met potlood tekent ze een heuvel, twee benen en de onderkant van een cape. ,,Hé, ik teken zomaar een supermannetje of -vrouwtje.’’ Het is iedere keer weer spannend wat er op papier komt. Vooraf is er geen plan. ,,Ik ga zitten en dan komt er vanzelf iets uit. Voor mij is dat ook een verrassing.’’ Het poppetje op papier wordt een vrouwtje. In de lucht zweven kaartjes. ,,Omdat degene die een kaartje krijgt, zelf ook veel stuurt.’’ Later zal ze de schets overtrekken met inkt, inkleuren en voorzien van stempels, waarvan één met ‘Bericht uit Burgum’. ,,En kijk’’, ze wijst naar een wand met kaartjes, ,,mensen sturen ook kaarten terug. Echt heel erg leuk.”

Het Kunstpost Verzendstation van Anne van Dalen aan de Tsjibbe Geartsstrjitte 3 in Burgum is geopend op wo, vr en za van 13 tot 17 uur en is tot en met 30 september te bezoeken.

Alle kaarten worden later digitaal geëxposeerd op: www.annevandalen.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Beeldende kunst
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct