3D-filament-werk van Heleen Deurloo: een doorzichtig jasje.  Foto Rens Hooyenga

Galerie Friesgoed toont duurzame en bruikbare kunst

3D-filament-werk van Heleen Deurloo: een doorzichtig jasje. Foto Rens Hooyenga Foto: @

Twee Zeeuwse kunstenaars staan centraal op de expositie Bruikkunst in galerie Friesgoed in Nijeberkoop. Van vilt tot 3d-filament - als het maar duurzaam, mooi is èn gebruikt kan worden.

Nog vlak voor de magische datum van 1 juni, gisteren dus, de dag dat de coronaregels wat losser werden, openden galeriehouders Janou Sipsma en Gerben But hun nieuwe expositie Bruikkunst via een Zoom-vergadering. Op de digitale opening waren de twee kunstenaars - Heleen Deurloo en Nelleke Joustra, wier werk centraal staat in Bruikkunst - aanwezig.Ze tuurden ingespannen de webcam in en gaven, aangemoedigd door galeriehouder But, commentaar op hun eigen werk.

Het was een knappe exercitie, die digitale opening. But fungeerde als gastheer en sprak de Zoom-gasten hoffelijk toe, terwijl zijn zijn echtgenote Janou met een kleine camera langs de tentoongestelde werken ging. Dat gaf een heel aardig beeld, maar wie optimaal wil genieten van het verfijnde werk moet zich toch naar de galerie begeven. Want - en dat is best bijzonder - aanraken mag!

Harde voorwerpen zijn eigenlijk zacht en elastisch

Wie de witte kruikjes, vazen en het nagemaakte fruit van Heleen Deurloo ziet, gaat ervan uit dat het om harde voorwerpen gaat, maar wie ze voorzichtig vastpakt, komt tot de ontdekking dat ze zacht en elastisch zijn. Ze zijn, met hulp van een 3d-printerpen, vervaardigd uit ragfijn elastisch (en composteerbaar!) draad, ook wel filament genaamd. Met dezelfde techniek maakte de Zeeuwse kunstenaar ragfijne, doorschijnende jasjes en schouderstukken, met patronen die verwijzen naar slikken en schorren. Intrigerende werkstukken, die je ook nog eens echt kunt dragen - als je durft.

De vilten voorwerpen (armbanden, sjaals) van Joustra - afkomstig uit Friesland, maar opgegroeid in Zeeland - zijn minder revolutionair, maar zitten wel boordevolle liefdevolle details en opnieuw: zijn van een grote bruikbaarheid. De vilten bollen vol nestmateriaal voor vogeltjes misstaan niet in de achtertuin.

Verder is er werk te zien van beeldhouwer Hein Mader en van fotograaf Ton Broekhuis. Het is het derde jaar dat galerie Friesgoed de deuren opent. Het exposeren van kunst in het buitengebied is een missie van But en Sipsma. ,,Waarom niet gewoon hier, in Nijeberkoop?’’, zegt Sipsma. Het eerste jaar kwamen er veel bezoekers uit de nabije omgeving, inmiddels doen vooral vakantiegangers (dus Randstedelingen) de galerie aan. Het duo hoopt in de toekomst intensiever samen te werken met regionale musea zoals Belvédère in Oranjewoud of met Museum Dr888. ,,Meer uitwisselen, meer delen, meer kruisbestuivingen - wat zou dat mooi zijn!’’

Friesgoed, Bovenweg 3 Nijeberkoop: van woe t/m zo, vanaf 14 uur en op dagen dat het hekje openstaat. www.friesgoed.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct