In de entree van theater De Bres hangen nu wisselend de foto's van 'Vierkant achter vrijheid'.

Fotografen laten vrijheid zien in etalage

In de entree van theater De Bres hangen nu wisselend de foto's van 'Vierkant achter vrijheid'. FOTO GITTE BRUGMAN

Galerie Westerkade in Leeuwarden zou vanaf 15 april in het teken staan van 75 jaar bevrijding met de expositie Vierkant achter vrijheid . Daar is nu een andere vorm voor gevonden.

Galeriehouder Henk Dillerop nodigde vorig jaar Friese fotografen uit mee te doen aan de expositie Vierkant achter vrijheid. Veertien van hen zeiden ja, en stuurden hun eigen interpretatie van het thema in. Daarnaast nodigde hij andere kunstenaars uit zich op hetzelfde onderwerp te storten. Hij noemt op: ,,Hendrik Elings, Hiske Wiersma, Ellen-Claire Boomsa, Reinder Ourensma... Twintig kunstenaars van FRIA die op 20x20 centimeter iets zouden doen, en nog twintig anderen die ook op blokpanelen werk zouden maken. En drie beeldhouwers.’’

In maart was een inleverweekend gepland, maar dat viel door de eerste coronamaatregelen al in het water. En sindsdien is er nog weinig veranderd. Maar Dillerop zou Dillerop niet zijn, als hij er niet iets op verzon. Op de Facebookpagina Kunstenaar laat je vrijheid zien toont hij geregeld foto’s van het ingeleverde werk. ,,Daar komen veel reacties op, er zijn zelfs mensen geïnteresseerd in aankoop’’, meldt hij enthousiast.

Ook de beelden van de fotografen passeren hier de revue, zij het in detail. ,,Elke week licht ik een detail van een foto uit, en beschrijf dat.’’ Het idee is mensen nieuwsgierig te maken. Want voor de expositie heeft hij iets anders bedacht. In plaats van de foto’s in de galerie te exposeren, toont hij er steeds twee achter het raam van het Leeuwarder theater De Bres in de Schoolstraat.

Dillerop is bestuurslid van het theater, dat nu ook gesloten is. Maar naast de dichte deur hangen deze week een portret van Dillerop met helm, gemaakt door Jan Kalma. En een meisje op een hek, gemaakt door Tryntsje Nauta. Volgende week wisselt de bovenste en schuift de onderste door.

Foto’s bewonderen

De komende tijd zijn er ook foto’s te bewonderen van Rene den Engelsman, Menno de Boer, Natalia Blanina-van der Meer, Erwin Hendriksx en Monique van Velzen. Ook René Alberts, Gitte Brugman en Dineke Kaal doen mee.

Baukje Venema portretteerde haar dochter met mondkapje en schreef: „Het is wrang dat we 75 jaar vrijheid moeten vieren met een inperking daarvan. Idioot en onvoorstelbaar. (...) Mijn dochter hoeft niets, ze kan niets en haar gedachten komen tot rust. Ze is opgegroeid in een hectische maatschappij waarin de druk van jongs af aan al heel zwaar is. Er moet gepresteerd worden, je moet mooi, interessant, anders en ook heel gewoon zijn. Mijn millennial komt tot rust. Er is weer ruimte voor niks. Achter het dreigende van het mondkapje zit dus een jongvolwassene in lockdown maar met een hoofd vol vrijheid.’’

Ton Groot Haar stuurde een foto in, gemaakt bij de rivier de Sana. Hierop staat Izet Kuburic, die hier in mei 1992 – midden op de brug – een patriottisch Servisch lied moest zingen terwijl hij onder schot werd gehouden door Servische soldaten. Samen met Groot Haar keerde Kuburic terug naar deze voor hem zo emotionele plek.

Dillerop beraadt zich nog op het vervolg van de expositie. ,,Misschien dat we de deuren van de galerie nog opendoen. Op zich kan het met de maatregelen, al is het hier klein. Maar er is weinig publiek in de stad.’’ De volgende expositie van afgestudeerden van de Kunstacademie Friesland is echter al afgelast. ,,De examens gaan niet door.’’

www.galeriewesterkade.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct