Ankie en Aafke Ytsma in de kas die bij hun moestuin hoort.

De zusjes, de neef en de steenoven

Ankie en Aafke Ytsma in de kas die bij hun moestuin hoort. FOTO LC/GITTE BRUGMAN

Kunstenares Aafke Ytsma verraste afgelopen jaar met een serie schilderijen met scènes uit de moestuin. Nu bakt ze pizza’s met eigen groente, in het familiebedrijf van haar ouders, met zus Ankie en neef Jasper.

Aafke Ytsma exposeerde in 2019 nieuwe schilderijen, geïnspireerd op het werk in de moestuin. Wat bleek: Aafke en haar zus Ankie pakken sinds vorig jaar hun moestuin in Zuiderburen serieus aan (www.defriesetuin.nl). Die ligt naast de Leeuwarder Pitch & Putt, het bedrijf van hun ouders Wietse en Mieke. Ze verkopen aan ‘huis’ en leveren aan een aantal lokale restaurants en cateraars (kiem)groente en eetbare bloemen. Aafke: ,,Door corona zijn ons eigen restaurant en de zaken waaraan we leveren gesloten. Je moet als ondernemer dus anders denken. Dat doen we al een beetje met deze tuin.’’ Die biedt haar, als kunstenares, inspiratie. Voor Ankie, marathonschaatser en opgeleid als fysiotherapeut, past de tuin in een gezonde levensstijl. ,,Ik draai mee in het bedrijf. Dat is soms best lastig, want ik train twaalf uur per week. Onze ‘elastiektraining’ doen we met de ploeg bijvoorbeeld normaal gesproken hier, want zodra we klaar zijn, stap ik achter de bar.’’

In het begin van de coronatijd kwam hun neef Jasper (53) vanuit Zwitserland in Leeuwarden in quarantaine. ,,Hij is een echte seizoens-arbeider. ’s Winters werkt hij daar in de skigebieden, waar het werk nu stopte. Hij draait zijn hand niet om voor groepen van vijftig eters.’’

Toen hij zijn twee weken quarantaine gezond was doorgekomen, besloten ze dat te vieren door pizza’s te bakken in de zelfgemaakte steenoven. Even een zijstap: ,,De oven is van Friese klei, gemengd met zand’’, vertelt Aafke. ,,Vorig jaar boden we een groep Syrische vluchtelingen hier een dagje uit. Ankie en ik stonden met onze blote voeten zand en klei te mengen tussen twee grote stukken plastic. Dat zand is nodig, anders krimpt de klei teveel. Oudere vrouwen in de groep herkenden meteen wat we deden. Die waren verbaasd, dat wij in Nederland ook die kennis hebben.’’

Terug naar de pizza’s. ,,We hadden vrienden een appje gestuurd, dat ze mee konden eten – symbolisch – door ook een pizza te halen. Dat liep al meteen storm. Mensen wilden er meer bestellen en er ook wel voor betalen’’, zegt Ankie. Zo kwamen ze op het idee de pizza’s aan te prijzen via Facebook, om zo deze crisis door te komen. Af te halen, op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 17 en 20 uur.

Het aanbod is beperkt: zes soorten. De dunne, knapperige bodem is belegd met eigengemaakte tomatensaus, kruiden en (kiem)groente uit eigen tuin. Sinds vorige week is lasagne aan het menu toegevoegd, in twee varianten: met en zonder vlees. Aardige geste: de eerste twee weken van de actie was 1 euro van elke pizza voor de Voedselbank. ,,Die actie is nu afgerond, binnenkort gaat 478 euro naar de Voedselbank.’’

menu