Weer geld voor veel filmproducties

Om de Nederlandse filmindustrie te stimuleren, heeft het Filmfonds onlangs aan 23 filmproducties in totaal bijna 6 miljoen euro bijgedragen. Dat moet ertoe leiden dat uiteindelijk 27 miljoen euro in Nederland wordt uitgegeven.

De regeling (de Netherlands Film Production Incentive) heeft jaarlijks een budget te verdelen en doet dat vier keer per jaar. Het is bedoeld om de Nederlandse film(industrie) te helpen en ook om internationale producties mogelijk te maken. Producenten kunnen erop inschrijven, als er onder meer bij het produceren maar geld in Nederland wordt uitgegeven aan onder meer catering, acteurs, visagie, kleding en muziek.

In deze tweede bijdrageronde van dit jaar gaat bijvoorbeeld 1 miljoen euro naar Bodega Bay, ook wel bekend als Dunkirk. Voor de film zijn opnames gemaakt in Urk. Bij de andere coproducties gaat het onder meer om samenwerkingen met Frankrijk, Engeland, Colombia en Ierland.

De komende zomermaanden gaan 25 (inter)nationale films in productie waaraan het Filmfonds heeft bijgedragen. Hiervan worden er vijftien in Nederland gedraaid, waaronder Gangsterdam (van de Franse regisseur Romain Lévy), The Hitman’s Bodyguard (met Ryan Reynolds, Barry Atsma en Noortje Herlaar), Cobain (van regisseur Nanouk Leopold en scenarist Stienette Bosklopper) en Christopher Nolans Bodega Bay met de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf.

Toon reacties