Wat 2015 bijzonder maakte: Popmuziek

Wat maakte dit jaar indruk op de recensenten van de Leeuwarder Courant en waar kijken ze volgend jaar naar uit? De komende dagen vindt u iedere dag een lijstje op de website. Vandaag 'popmuziek' door Jacob Haagsma.

1. Het Le Guess Who?-festival, Utrecht

Een fantastisch festival, met een enorm hoog artistiek soortelijk gewicht. Vooral de verbazingwekkend gevarieerde lijn die de ‘curerende' dronemetalband Sunn 0))) door het programma trok, was formidabel. Met de mystieke Japanse noise-magiër Keiji Haino voorop, naast de verpletterende set van Sunn 0))) zelf.

2. New Order: Music Complete

Oude favorieten stellen niet teleur met deze glorieuze terugkeer. Terwijl voormalig bassist Peter Hook in het openbaar (en bij de rechter) blijft ruziën, hervindt de rest van deze legendarische band zijn vorm op een sterk album met hoogst fysieke dance-impulsen.

3. Psy-Fi

Als festivals dan toch de nieuwe zingevingsrituelen zijn, dan hoort Psy-Fi zeker in dit lijstje. Dagenlang psychedelisch dwalen door de magische, zij het lichtelijk stinkende en overlast verwekkende plek die de Groene Ster gedurende vijf dagen was. Er gaat meer dan een wereld voor je open.

Tip 2016

Het debuutalbum van Sväva, het Leeuwarder droompopensemble dat langzaam maar zeker uitgroeit tot een van Frieslands allerleukste bands. Verwacht rond april.

Toon reacties