WIG legt maisveld aan voor 'Maistiid'

Maistiid.

WIG Productions speelt volgend jaar ‘Maistiid’, een bewerking van het beroemde toneelstuk ‘Bloedbruiloft’ van Federico García Lorca. Er wordt speciaal een maisveld voor aangelegd.

Het wordt een veld van zeker een paar hectare groot, zegt Simone Montsma van WIG Productions. Waar het precies komt te liggen is nog niet duidelijk, maar wel in de buurt van Ryptsjerk. ,,Wy binne noch yn ûnderhandeling mei in pear boeren.”

Men heeft de tijd: in mei moet er gezaaid worden, ,,en dan is it om dizze tiid op syn heechst.” In september 2020 moet dit iepenloftspul worden opgevoerd, met dit mais als natuurlijk decor.

Van de Spaanse wijnbouw naar de Friese landbouw

Voor ‘Maistiid’ werd de handeling van ‘Bloedbruiloft’ (‘Bodas de sangre’, 1932) verplaatst van de Spaanse wijnbouw naar de Friese landbouw. Dimitri Verhulst maakte eerder een Vlaamse bewerking: ‘Ginds, tussen de netels’. ,,Wy woene wat mei mais”, zegt Montsma. Bouke Oldenhof schrijft de nieuwe, tweetalige tekst. Hans van Buuren doet de regie, Martin Beekman maakt de muziek.

Vrijdagavond is er een info-avond in Doarphûs De Einekoer. Men zoekt nog spelers, vrijwilligers etcetera, tot paardrijders aan toe. WIG Producties maakte vorig jaar ‘Yn it skaad fan ‘e toer’, in het kader van het LF2018-project ‘Under de toer’.