Bij kerst hoort een show, zo is de traditie in schouwburg De Lawei in Drachten. Vijf makers bedachten dit jaar een ingenieuze coronaproof theaterproeverij voor de hele familie.

Toen theaterregisseur Wilma Hoornstra vorige week in schouwburg De Lawei in Drachten was om decor en licht te regelen voor haar kerstshow-in-de-maak, stak schouwburgdirecteur Stef Avezaat zijn hoofd even om de hoek. ,,Er moet weer léven in het theater komen!’’, juichte hij. Hoornstra: ,,En dat gebeurt nu ook, met deze show. Wij allemaal, makers, acteurs, technici en decorbouwers, allemaal staan we te trappelen om weer iets te dóén.’’

Een kwestie van kijken wat er wél kan dus. Met z’n allen in de grote zaal naar de traditionele kerstshow kijken? Vergeet het maar. Maar in vijf groepjes van maximaal dertig mensen verschillende theaterroutes door de schouwburg lopen, dat behoort tot de mogelijkheden. Wie een kaartje voor de kerstshow koopt, wordt ingedeeld in een groep en door Roodkapje mee op avonturentocht genomen. De tocht voert langs vijf plekken in het theater waar verrassende minivoorstellingen zijn te zien. Alle acts duren vijftien minuten. Iedereen krijgt alles te zien, maar in een andere volgorde dus. Onderweg zijn er bijzondere ontmoetingen, onder meer met een wolf, het meisje met de zwavelstokjes en een bijzondere ijskoningin.

Vorm

Hoornstra maakte, samen met haar levensgezel Paul Passchier, al eerder kerstvoorstellingen in de Lawei, waaronder Annie , Skrûtsj en vorig jaar Piter Pan . Het duo zou ook dit jaar weer groot uitpakken, maar deze zomer tekende het onheil zich af: het feest zou door Covid-19 niet doorgaan, niet in zijn oorspronkelijke vorm althans. Nu werken Passchier en Hoornstra samen met vier andere noordelijke theatermakers: met Lisa Groot Haar, Yotka Kroeze, Philippien Bos en met de musici van Fulkaan. Ieder neemt een stukje van de show voor zijn rekening.

Hoornstra en Passchier, die al 35 jaar samenwerken (zij doet het theatergedeelte, hij de muziek) komen met een onvervalst feelgood kerstverhaal waarin alle kerstachtige elementen in een kwartiertje de revue passeren, van overleden geesten die voor even terugkeren uit de dood, tot knusheid met het eigen gezinnetje, met zang, dans, spel, humor én natuurlijk: ontroering. ,,Het wordt heel geconcentreerd’’, zegt Passchier. ,,Je moet na afloop het gevoel hebben dat je een échte, volledige voorstelling hebt gezien.’’ Hoornstra: ,,Het gaat over een gezin dat kerst voor het eerst zonder oma viert.’’ Er zitten ‘sprookjesachtige wendingen’ in het verhaal, belooft ze. En natuurlijk is het een troostrijk geheel, zoals het een kerstproductie betaamt.

Het repeteren is best een uitdaging, met die anderhalvemeterafstandregel. Er wordt gewerkt met een dubbele bezetting. Wanneer iemand uitvalt, griep krijgt of corona, staat de vervanging meteen klaar. Gelukkig hoeven de acteurs geen mondkapje op wanneer ze zich op het podium bevinden. Dat ziet er wel zo leuk uit. Passchier: ,,Er kan alleen niet worden gezoend in de voorstelling, dat is wel jammer.’’

Hoorspel

Een andere maker die dezer dagen druk bezig is met de voorbereidingen voor de kerstshow is regisseur en theaterdocent Philippien Bos, oprichter van theatergroep Jonge Sla. Zij neemt deze week een hoorspel, onderdeel van de theatercarrousel, op. Het is het relatief onbekende kerstsprookje De zelfzuchtige reus van Oscar Wilde, dat door de Groninger theaterschrijver en -regisseur Renate Dokter tot een hoorspel is bewerkt.

Het gaat over een reus die na een reis van zeven jaar terugkeert in zijn tuin en daar spelende kinderen aantreft. Die jaagt hij weg. Kort daarop wordt de reus vereerd met hoog bezoek: de vorst, de wind en de regen komen bij hem langs en transformeren zijn tuin tot een hoogst ongezellig oord. Gelukkig is er een doortastend jongetje dat de boel weet te redden en de lente doet terugkeren. ,,Het is een lief sprookje’’, vindt Bos. ,,Het past goed bij het thema van de kerstshow: ‘Hoe de show begon, en opnieuw, en opnieuw’, want het gaat over de terugkeer van de seizoenen en hoe alles altijd weer opnieuw begint.’’ Het hoorspel kan worden beluisterd in de theaterfoyer, die voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot tuin van de reus. Een stukje lente in een schouwburg die verder in winterse sferen zal zijn gedompeld.

,,Mijn werk was behoorlijk omgevallen’’, bekent Bos ,,maar door dit soort initiatieven van De Lawei trekt het weer aan. Het is echt heerlijk om weer aan de slag te kunnen.’’

De kerstshow Hoe de show begon is van 19 december tot en met 3 januari te zien. De kaartverkoop is gestart. Zie lawei.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
kerst
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct