Kunstenares en performer Titi Zaadnoordijk uit Scherpenzeel wil naar IJsland. Vorig jaar kon het niet, deze zomer hopelijk wel. De leegte trekt.

‘Volhouden doorgaan soms even stilstaan ademhalen’. De getekende, uitvouwbare postkaart staat op een kastje in de prachtige, stille galerie van Titi Zaadnoordijk. De beeldend kunstenaar, dichter en performer woont sinds 1999 in Scherpenzeel, vanuit haar atelier heeft ze uitzicht op natuurgebied de Rottige Meente, af en toe vliegt er een ooievaar langs, er zoemen insecten boven de sloot, haar hond ligt te knikkebollen in de zon. Hier werkt ze aan een breed uitwaaierend oeuvre, van gehaakte poppen voor Opera Spanga tot grote portretten, van kleine werkjes die de kunstenares voor kleine prijzen verkoopt, tot luxe, in beperkte oplage gedrukte kunstboeken.

Het dagelijks leven van Zaadnoordijk is door corona nauwelijks veranderd. Ze werkt thuis, houdt zich rustig, spit de tuin om, is bezig met de hond, prutst en rommelt, draait om haar werk heen tot ze door inspiratie wordt overvallen. Er zijn eigenlijk maar twee dingen waaraan ze echt merkt dat er een pandemie rondom haar gaande is. Een: haar geplande werkreis naar IJsland moest ze vorige zomer uitstellen. Twee: ze heeft meer financiële zekerheid dan ooit.

Nieuwe crocs

Dan ooit ja, grijnst ze. Omdat ze alleenstaand is, zelfstandige zonder personeel, werkzaam in de culturele sector krijgt ze nu steun van de overheid die de gemiste inkomsten van de afgelopen maanden aanvult. Die stabiliteit, de zekerheid dat er inkomen is, is nieuw voor haar. Zaadnoordijk is een leven in onzekerheid en in schaarste gewend. Sterker nog, ze is erop gesteld geraakt. Maar nu kan ze ineens, zonder al te lang te dubben nieuwe Crocs kopen, moet je nagaan. Dat geeft rust.

Zuinig leven doet ze echter graag, en ze gelooft erin, dat het beter voor de aarde is. En er is nog iets, zegt ze, zonder dat ze zweverig wil klinken, maar: gebruikte spullen hebben een andere energie dan nieuwe. Het ondergoed, de onderjurken waarmee ze haar papieren en kartonnen mensfiguren kleedt zijn tweedehands, ze gebruikt het doek van een strandstoel als broek voor een pop - dat heeft een charme die je met iets nieuws nooit kan bereiken.

IJsland

Straks, op IJsland, gaat ze ook tweedehands kledingwinkels bezoeken, fantaseert ze. Ze is van plan om er de IJslandse klederdracht te bestuderen, die is voor haar zowel een symbool voor identiteit en saamhorigheid als voor een knellend keurslijf. Die tegenstelling fascineert haar.

Het land heeft nu code oranje en ze heeft goede hoop dat het daarbij blijft. Bij oranje gaat ze. Zaadnoordijk heeft een kamer gehuurd bij een textielcentrum in Blönduós, een havenstadje in het noordwesten van IJsland. Ze wil kijken wat daar, ver van alles vandaan, met haar en met haar werk gebeurt. Jammer genoeg keurde het Mondriaan Fonds haar subsidieaanvraag niet goed, maar het schept ook mogelijkheden: ze hoeft niets ‘te leveren’ en kan kijken wat het avontuur haar brengt.

Vreugde en liefde

Zo leeft Zaadnoordijk, die in Utrecht biologie studeerde en later naar de kunstacademie ging, graag: in vrijheid. Dan is er ruimte om ‘om de dingen heen te bewegen’ en kan er iets ontstaan. Zo ontstond ook het kunstboek Vreugde is ook een soort liefde dat onlangs verscheen; prenten en afbeeldingen, met korte gedichten, die zijn afgedrukt op een oude waterkaart. De titel verwijst naar het gevoel, het surplus aan liefde, dat een mens heeft die zonder partner leeft. Wie belangstelling heeft, kan het komen inzien in haar galerie.

Ze stopt haar liefde in het brengen van vreugde, via haar werk dat zich kenmerkt door sterke, dansende lijnen, heldere kleurvlakken en doorgaans ietwat plompe, grove, maar veelal goedmoedige mensen die ze portretteert. ,,Mensen worden blij van mijn werk. En dat is hartstikke mooi.’’

Succes

De kunstenares weet dat ze op het goede pad zit, haar eigen pad, in vrijheid, ook al heeft ze geen duizenden volgers op sociale media en moet ze van beperkte middelen rondkomen. ,,Ik heb mijn best moeten doen om me niet mislukt te voelen’’, bekent ze en lacht. ,,Ik kreeg pijn in mijn buik als iemand zei dat-ie zo goed had verkocht en dacht: waarom ik niet?’’ Maar dat is zo goed als over. Haar werk gaat over hoe ze in de wereld staat. ,,Dat laten zien is mijn definitie van succes.’’

Deze zomer post uit IJsland ontvangen? Voor 12,50 euro stuurt Titi Zaadnoordijk een actueel kunstwerkje per post op vanuit haar werkverblijf op IJsland. Informatie en aanmelden via haar website: titi.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct