Vikingschip Fries Museum gaat varen bij Sneek

Medewerkers van het Fries Museum en ROC Friese Poort bereidden donderdagochtend de verhuizing voor van het vikingschip. FOTO LC/ERWIN BOERS

Het stoere schip dat de afgelopen maanden te zien was op de Vikingtentoonstelling in het Fries Museum is donderdag weer teruggebracht naar Sneek. Daar gaat het varen.

De bouw van het schip vormde een opleidingsproject van ROC Friese Poort in Sneek, maar helaas konden de makers zelf donderdag niet helpen om het te verhuizen, als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Opleidingsmanager Germ Boersma en zijn collega Meinte Visser waren donderdagochtend vroeg wel in Leeuwarden.

,,We maken er een varend schip van’’, zegt Boersma. Zo gauw de opleiding in Sneek weer open is, gaan studenten aan de slag om het klaar te maken voor vaartochtjes. Daarna zal het door allerlei opleidingen van Friese Poort gebruikt kunnen worden.

Bij maatschappelijke beroepen kan het schip bijvoorbeeld worden ingezet om gehandicapten een leuk dagje op het water te bezorgen en zo zijn er veel meer ideeën, zegt Boersma. Hij denkt bijvoorbeeld aan het Kameleondorp.

Wanneer de afbouw kan plaatsvinden, hangt helemaal van de corona-aanpak af. Zolang de meeste studenten thuis zitten, blijven de scheepsdelen opgeslagen in een loods in Sneek, zegt Visser. ,,We hopen wel dat het in de zomer kan varen.’’