Vermeer wereldwijd tot in detail te zien

Het gehele oeuvre van Johannes Vermeer (1632-1675) is met ingang van maandag op een bijzondere, nog niet eerder toegepaste manier toegankelijk. Via computer, tablet of smartphone kun je al zijn werk op twee manieren zien: je kunt 'rondwandelen' op de plekken waar de schilderijen normaal hangen én in een fictief museum waar je ze zo sterk kunt uitvergroten, dat je details kunt ontwaren die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn. Ook krijg je er daar allerlei informatie bij, over tal van aanverwante onderwerpen en op verschillende manieren.

Zo is er informatie over parels, omdat Vermeer die zoveel schilderde. Niet alleen bij het Meisje met de parel, het werk dat de Amerikaanse Tracy Chevalier nog inspireerde tot haar gelijknamige boek, dat werd verfilmd met Scarlett Johansson en Colin Firth. Ook deze schrijfster komt bijvoorbeeld aan dit 'Meet Vermeer' ofwel 'Ontmoet Vermeer'- project te pas. Maar er zijn ook filmpjes van 'influencers' en YouTubers, terwijl je ook in het doopregister van Delft kunt grasduinen om te ontdekken dat Johannes Vermeer en wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek er op één pagina staan.

Een en ander is een initiatief van de Google-divisie Google Arts & Culture, museum het Mauritshuis in Den Haag en nog eens zeventien partners in Europa en de Verenigde Staten. Alle beheerders van Vermeer-collecties doen mee aan 'Meet Vermeer' ofwel 'Ontmoet Vermeer’, onder wie de Britse koningin Elizabeth II.

Van Vermeer bestaan voor zover bekend 36 schilderijen in achttien collecties in zeven landen in Europa en de Verenigde Staten. Volgens het Mauritshuis zijn sommige mensen zo idolaat van de Hollandse meester, dat ze al die collecties afreizen. Toch dromen ook deze 'Vermeer-pelgrims' van één tentoonstelling van alle werken. Dat is echter ondenkbaar, alleen al doordat een aantal van de schilderijen te kwetsbaar is op op reis te sturen.

Toon reacties