Verhoeven vist achter het net bij Gouden Palm

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven heeft zondagavond geen prijzen gewonnen op het festival van Cannes. De jury kende geen onderscheidingen toe aan de thriller Elle, onder de journalisten een van de best gewaardeerde titels van de competitie.

De Gouden Palm ging wel naar het drama I, Daniel Blake van de Britse regisseur Ken Loach. De film vertelt over een timmerman die arbeidsongeschikt wordt verklaard en verstrikt raakt in de ambtelijke molens. Het is de tweede Palm voor Loach. De regisseur won de prestigieuze prijs eerder voor zijn drama The wind that shakes the barley. Hij is de achtste regisseur ooit die een tweede Palm wint.

Elle, de eerste film van Verhoeven in tien jaar tijd, vertelt over een vrouw (Isabelle Huppert) die wordt verkracht en zelf op zoek gaat naar de dader. De thriller beleefde zaterdag haar wereldpremière en werd door de internationale pers jubelend onthaald. De film behoort volgens veel journalisten tot het beste dat Verhoeven en Huppert in hun carriere hebben gemaakt. Ook een andere film die unaniem lyrische reacties kreeg, de Duitse komedie Toni Erdmann, viste tijdens de slotceremonie achter het net. De film, met een bijrol voor de Nederlandse actrice Hadewych Minis, werd zaterdag wel door de internationale critici uitgeroepen tot beste titel in de competitie.

De Grote Prijs

De Grote Prijs werd toegekend aan de Canadese regisseur Xavier Dolan, voor zijn familiedrama Juste la fin du monde. De Juryprijs ging naar de Britse regisseur Andrea Arnold. Zij kreeg het beeldje voor de film American Honey, over een groep bandeloze tieners die door de Verenigde Staten reizen en abonnementen op tijdschriften verkopen.De prijs voor beste acteur ging naar Shahab Hosseini voor het Iraanse drama The Salesman. Deze film won ook de prijs voor beste scenario.

Tot beste actrice werd de Filipijnse actrice Jaclyn Jose uitgeroepen voor haar rol in het drama Ma'Rosa, over een moeder die hard moet knokken om het hoofd boven water te houden.De prijs voor beste regisseur ging naar twee films: het spookhuisdrama Personal Shopper van Olivier Assayas en het Roemeense drama Bacalaureat van regisseur Cristian Mungiu.

Toon reacties