Verhoeven maakt film over Frans verzet

Paul Verhoeven gaat een film maken over het Franse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt Screen Daily. De film, die de werktitel Lyon 1943 heeft meegekregen, draait om verzetsstrijder Jean Moulin, maar het zou geen biopic over de Fransman moeten worden. Ook de Duitse Gestapo-chef Klaus Barbie komt aan bod.

Volgens Paul Verhoeven blijft de Tweede Wereldoorlog voor velen een verwarrende tijd en zeker voor de Fransen. "Iedereen heeft een eigen mening over de gebeurtenissen en bovendien verdedigt iedereen die mening fanatiek", aldus de Nederlander. Om een zo accuraat mogelijk beeld van het Frankrijk van 1943 neer te kunnen zetten, werkt Verhoeven samen met een Franse historicus. Dat Moulin en Barbie de twee sleutelfiguren zijn in de film, is niet heel verwonderlijk. Moulin is in de oorlog stelselmatig gemarteld onder toeziend oog van Barbie.

Verhoeven is momenteel in Cannes ter promotie van een andere film: Elle. Het is niet heel waarschijnlijk dat Paul met Elle een net zo verpletterende indruk gaat achterlaten als dat hij in 1992 deed. In dat jaar was Verhoeven de grote ster van Cannes met Basic Instinct.

Toon reacties