Van Ome Willem tot het Klokhuis: de lange carrière van Aart Staartjes op de televisie

Aart Staartjes was meer dan alleen Meneer Aart. FOTO ANP

Voor sommigen was hij Toon uit De film van Ome Willem , voor anderen was hij de stratenmaker uit De Stratemakeropzeeshow . Maar voor velen was hij toch vooral Meneer Aart uit Sesamstraat .

Toch was Aart Staartjes (81) meer dan alleen de rollen waarmee hij bij het grote en kleine publiek bekend werd. De acteur overleed zondag op 81-jarige leeftijd in een ziekenhuis, nadat hij vrijdag in Leeuwarden met zijn brommobiel een ongeluk had gehad.

Lees ook | NPO staat stil bij overlijden Aart Staartjes

Staartjes werd geboren in 1938 in Amsterdam. Hoewel hij in eerste instantie een opleiding tot onderwijzer volgde, stapte hij al snel over naar de toneelschool. In 1967 maakte hij voor de IKOR, de latere Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON), het programma Woord voor woord.

Taboes doorbreken

Hierin vertelde hij Bijbelverhalen die voor iedereen te volgen waren. In 1972 begon Staartjes het familieprogramma De Stratemakeropzeeshow , waarin hij bepaalde taboes probeerde te doorbreken. Het Poep-en-piesmenuet, geschreven door Hans Dorrestijn, was een van de meest bekende liedjes uit de serie die tot en met eind 1974 te zien was.

Begin 1974 bedacht Staartjes een ander tijdloos kinderprogramma: De film van Ome Willem . De serie, met Edwin Rutten in de hoofdrol en Staartjes in de rol van Willems vriend Toon, werd een groot succes en eindigde pas in 1984. De serie werd jaren later nog altijd herhaald op televisie.

Meneert Aart

Het bekendst werd Staartjes toch wel als de enigszins norse meneer Aart uit Sesamstraat . In de kinderserie, waar hij vanaf 1984 deel van uitmaakte, trok hij regelmatig op met Tommie, Ieniemienie, Pino en Purk, de kinderlijke dieren die hij altijd de les probeerde te lezen met zijn verhalen over vroeger.

Ook deed Staartjes stemacteerwerk voor onder meer de Disneyfilm De Reddertjes (1977) en series als De Fabeltjeskrant en Pippi Langkous. Daarnaast verwelkomde hij jarenlang Sinterklaas bij de nationale intocht. Hij was ook te zien in Het Klokhuis , J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Waltz .

Lees ook LC+ | Aart Staartjes voelt zich na 38 jaar Sesamstraat door NTR afgedankt

Lees hier een interview met Aart Staartjes (uit 2012) over z'n verhuizing naar Dronryp, het schrijven van een kinderboek en het contact met eigen kinderen en kleinkinderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur