Van Dartels Vlieland gaat de wereld over Fotograaf David van Dartel (24) komt zijn hele leven al op Vlieland. Hij maakt er een ‘visueel dagboek’.

,,In januari zijn we bij een temperatuur rond het vriespunt de zee ingegaan, maar alle foto’s waren mislukt’’, vertelt fotograaf David van Dartel. Hij leunt een beetje achterover in zijn stoel. ,,Toen zaten we vervolgens een uur voor de open haard te creperen en te balen. Maar uiteindelijk konden we er wel om lachen.”

Afgelopen weekeinde zou Van Dartels expositie Op Vlieland openen in de Elliott Halls Gallery in Amsterdam. Door de coronacrisis ging de officiële opening niet door, deze is voorlopig uitgesteld tot eind april. De foto’s zijn wel online en op afspraak te bezichtigen.

,,Zijn werk is al door mensen uit Israël, Australië en de Verenigde Staten gekocht’’, vertelt galeriehouder Addie Elliott Vassie. Volgens haar was de keuze om de ongeschoolde en onbekende Van Dartel te representeren een risico. Elliott Halls werkt normaliter met grote namen, zoals Gered Mankowitz, Matthew Murray, Brian Duffy en Christopher Bucklow, en verkoopt foto’s van legendes als Jacques Henri Lartige en Bob Willoughby. Na het werk van Van Dartel gezien te hebben, wilde Vassie het risico toch graag nemen. ,,David doet iets unieks. Van zijn werk gaat een gevoel van intimiteit, seksualiteit en vriendschap uit dat iedereen aanspreekt’’, vertelt ze.

In Chicago

Het gaat hier om een galerie die geen moeite hoeft te doen om exposanten te vinden, dagelijks melden zich fotografen met hun portfolio. ,,En zij hebben míj benaderd. Dat is een ongelooflijke eer en een bijzondere situatie’’, vindt Van Dartel. En dat voor een autodidact, die nooit eerder serieus heeft geëxposeerd. ,,Alleen in de Balie in Amsterdam, maar dat had ik zelf georganiseerd.’’

Op Vlieland is een visueel dagboek van Van Dartel (Raalte, 1995). Hij komt zijn hele leven al op het Waddeneiland, eerst met zijn familie en vanaf zijn veertiende als vakantiekracht bij waddencentrum De Noordwester. ,,Dan was ik de hele zomer op het eiland.’’ In zijn vrije tijd trok hij er met vrienden op uit. Wandelen, zonnebaden, zwemmen... En hij legde dit vast met zijn camera.

,,Het was voornamelijk een uitlaatklep en niet iets waar ik geld mee wilde verdienen. Ik kan nog steeds niet geloven dat mensen mijn werk kopen en in huis ophangen’’, zegt Van Dartel, terwijl hij lachend zijn hoofd schudt. ,,Laatst kreeg ik een foto van iemand uit Chicago die mijn werk aan de muur had hangen met daarnaast een uitzicht op de skyline van de stad.”

Op veel van de foto’s die in de galerie te zien zijn, staat dezelfde jongen. De ene keer tussen het wuivende helmgras, de andere keer te midden van onstuimige golven, maar telkens met een peinzende blik en een volle bos donkerblond haar. ,,Dat is Sil, een van mijn beste vrienden. Een echte Vlielander’’, vertelt Van Dartel. ,,Hij heeft een goede kop, dus daar heb ik geluk mee.”

Ook met de bereidheid van Sil en zijn andere vrienden – uit Amsterdam en Utrecht – prijst Van Dartel zich gelukkig. ,,Ieder van hen heeft z’n eigen band met Vlieland. Soms komen we erachter dat we elkaar al veel eerder moeten hebben gezien.’’ Hij merkt dat meer jongeren, die als kind veel op Vlieland kwamen, er nog steeds terugkeren. ,,Het fijne is dat het overzichtelijk is, dat geeft een geborgen gevoel. Aan de andere kant biedt het grote vrijheid.’’

Van Dartel is er vaak en graag. ,,Soms rijden we kilometers rond en als ik denk ergens een mooie plek voor een foto te zien, stoppen we gelijk. Iedereen gaat erin mee.” Deze spontaniteit hoopt Van Dartel over te brengen in zijn werk. ,,Voor mij is het van belang dat foto’s authentiek en organisch zijn.”

Kledinglijn

Nu hij zijn studie mediawetenschappen heeft afgerond, oriënteert hij zich op een toekomst in de fotografie. ,,De tv-wereld is niet mijn wereld.’’ Hij heeft als assistent gewerkt bij Gered Mankowitz, een van de fotografen die door Elliott Halls Gallery wordt vertegenwoordigd. ,,Ik zou graag op mijn manier in opdracht willen werken.’’ Hij bouwt aan een portfolio met portretten in die richting, vooral van voetballers en muzikanten. ,,Ik heb Kasper Dolberg gefotografeerd, en Robin van Persie... Het lijkt me mooi om hen in zee te fotograferen.’’ Al ziet hij ook in dat niet iedereen hiervoor naar Vlieland kan komen.

,,Mijn voorbeelden zijn Ryan McGinley en Tyler Mitchell. McGinley omdat hij ook mensen in de natuur fotografeert. Zijn foto’s stralen vrijheid en plezier uit. En Mitchell, omdat hij net zo oud is als ik. Hij fotografeerde Beyonce voor de cover van Vogue , en bewijst dat je op jonge leeftijd succes kunt hebben met fotografie in je eigen stijl.’’

Naast fotografie is Van Dartel druk met het runnen van een kledinglijn. Met drie vrienden is hij het label Pinkorangeclub begonnen. ,,Het doel van het label is om kunst verder te trekken dan de galerie en het museum. We willen mensen de mogelijkheid bieden een expositie te brengen via hun kleding.”

Elk jaar nodigt de vriendengroep zes bekende Nederlandse kunstenaars uit op Vlieland. ,,Dan vragen we ze om zich aan de hand van een thema te laten inspireren door het Waddeneiland. Die inspiratie uit zich in de ontwerpen van T-shirts, broeken en hoo-dies .”

Of de fotograaf anders te werk gaat nu hij weet dat zijn foto’s meer zijn dan alleen een persoonlijke uitlaatklep? ,,Niet echt. Ik doe nog steeds wat goed voelt voor mij en wat ik mooi vind’’, zegt Van Dartel. ,,Ik blijf ook zeker doorgaan met de serie Op Vlieland . Hopelijk gaat Vlieland door mij dan de hele wereld over. Het is toch een beetje mijn plek, weet je.”

David van Dartel: Sil in de oceaan . foto David van Dartel

David van Dartel, Op Vlieland , t/m 23/5, Elliott Halls Gallery, alleen op afspraak of via www.artsy.net, www.artsper.com en www.galleryviewer.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct