Twee hits Cannes naar Nederlandse bioscopen

Twee films die tot nu toe de meeste aandacht hebben getrokken op het festival van Cannes, zijn aangekocht voor een bioscooprelease in Nederland. De Duitse komedie Toni Erdmann, die door vrijwel alle critici jubelend werd ontvangen, is aangekocht door September Films. De Egyptische thriller Clash, die het bijprogramma Un Certain Regard opende, wordt in Nederland uitgebracht door Amstel Films.

Dat hebben beide distributeurs op het festival bekendgemaakt. Toni Erdmann is naar verwachting in het najaar in de Nederlandse theaters te zien. Clash wordt vermoedelijk begin 2017 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

Clash van de Egyptische regisseur Mohammed Diab volgt één dag chaos en protesten na de afzetting van de Egyptische president Morsi in 2013. Het verhaal speelt zich vrijwel geheel af in een claustrofobisch politiebusje: wie de macht heeft is onduidelijk, en de politie pakt iedereen die een bedreiging lijkt te vormen zonder pardon op. Zo belanden meer dan twintig demonstranten bij elkaar in die kleine, hete ruimte; tijdens het vervoer naar de gevangenis lopen de gemoederen heel hoog op.

Toni Erdmann is een bitterzoete tragikomedie en vertelt over een vader die tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter, die in het buitenland werkt, merkt hoe ongelukkig zij is. Hij besluit haar te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen. In de Duitse film is een belangrijke bijrol weggelegd voor de Nederlandse actrice Hadewych Minis.

Het festival van Cannes duurt nog tot en met zondag.

Toon reacties