Twee gestolen Van Goghs na 14 jaar terecht

Twee schilderijen van Vincent van Gogh, die in 2002 waren gestolen uit het Van Gogh Museum, zijn terecht. Later vrijdagochtend geeft de Italiaanse hoofdofficier van justitie in het Italiaanse Napels uitleg over de vondst op een persbijeenkomst, meldt het museum. Het gaat om de doeken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85).

De werken zijn teruggevonden tijdens een groot onderzoek in Italië, uitgevoerd door een speciaal team dat onderzoek doet naar georganiseerde criminaliteit.

Volgens de conservator die de werken voor de Italiaanse justitie onderzocht zijn het de echte. Ze lijken in 'redelijk goede conditie', al zijn ze niet meer voorzien van hun lijst. Wanneer de werken terugkomen naar Amsterdam is nog niet bekend.

Steun

,,Ze zijn terecht!'', zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. ,,Dat ik dat ooit nog zou kunnen zeggen, daar durfde ik niet meer op te hopen.'' De directeur, die in Napels is, durfde na zoveel jaar niet meer te rekenen op een mogelijke terugkeer. Hij gaat ervan uit dat hij kan rekenen op ,,de onvoorwaardelijke steun'' van de Italiaanse autoriteiten bij de terugkeer van de doeken.

Het schilderij Zeezicht bij Scheveningen is beschadigd. In de linkeronderhoek is de verf afgebroken. Het andere doek lijkt ongeschonden, afgezien van wat kleine beschadigingen aan de doekranden. Een restaurator moet kijken wat de precieze conditie is van de werken voordat ze kunnen worden gerestaureerd, aldus het museum.

Toon reacties