'Tulpenbollenwodka lijkt te veel op La Tulipe'

De flessen van Dutch Tulip Vodka lijken te veel op die van de wijnen La Tulipe van Chateau De La Garde, het bedrijf van Ilja Gort. Tenminste, dat vindt de bekende wijnmaker en tv-persoonlijkheid.

Maandagochtend diende een door het bedrijf van Gort aangespannen kort geding tegen de Katwijkse destilleerderij Clusius Heritage van de neven Bart Bouter en Joris Putman, waar de tulpenbollenwodka wordt gemaakt. De wodka is sinds eind vorig jaar op de markt, na een productieproces van ongeveer drie jaar. La Tulipe bestaat sinds 1996.

Volgens het bedrijf van Ilja Gort maakt het wodkamerk inbreuk op het beeldrecht. De flessen zouden veel op elkaar lijken, onder meer door het gebruik van een tulp en het woord 'tulip' dat pontificaal op de fles staat.

Doelgroepen

Volgens de advocaat van Clusius Heritage valt de overeenkomst mee en daarbovenop is sprake van verschillende doelgroepen. De wodka kost 48 euro of 295 euro per fles, is online verkrijgbaar en wordt onder meer geschonken in sterrenrestaurants. La Tulipe is voor minder dan 10 euro verkrijgbaar in supermarkten.

De suggestie van de advocaat van Chateau de la Garde dat mensen misschien een glas Dutch Tulip Vodka gaan nemen in plaats van een glas La Tulipe wijn, wordt met gegrinnik door de neven ontvangen. ,,Dat is wel een groot verschil hoor", aldus hun advocaat.

Uitspraak

Tijdens de zitting stonden twee flessen wodka prominent op tafel. De rechter vroeg tijdens het kort geding ,,gaan we nog proeven?" Maar de flessen bleven maandagochtend dicht.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties