Tresoar in zee met 'jonge makers'

Tresoar in Leeuwarden. FOTO LC/JOSHI KUIPER

Tresoar gaat gebruik maken van ‘jonge makers’ om de collecties meer onder de aandacht te brengen, ook bij nieuwe publieksgroepen.

Dat is de bedoeling van het nieuwe project Schatzoekers . Daarin worden videomakers van platform New Noardic Wave en woordkunstenaars van Dichter Bij Leeuwarden gekoppeld aan tentoonstellingen van Tresoar, het ‘Frysk histoarysk en letterkundich sintrum’.

Het eerste filmpje, de pilot , staat sinds maandag op de Facebook-pagina van Tresoar. Cor Giesing, ook wel bekend als rapper Cee Major, liet zich voor zijn gesproken tekst inspireren door de nu lopende tentoonstelling Wy kinne der noch wol ien by ha in Tresoar, over Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht werden in Friesland. Erik Middendorp maakte er beelden bij.

Het initiatief komt van Annemarie Lindeboom, mede-oprichter van Dichter Bij Leeuwarden. ,,Minsken krije te min mei fan de moaie ferhalen dy’t yn de kolleksjes fan Tresoar skûlje. Ik wist dat allegearre ek net, ik kaam der pas mei yn de kunde doe’t ik frege waard om mei poëzy te reagearjen op de útstalling fan Waling Dykstra. Soks kin soargje foar ferbining mei ús Fryske roots. Dat jildt krekt ek foar jongere generaasjes.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur