Top 2000: De Friese top-10

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) opende vrijdag de Top 2000 op NPO Radio2, waarmee de radiozender traditioneel in muziek het jaar uitluidt. De complete lijst is sinds 16 december al bekend. De radiozender heeft nu ook de top-10 van de lijst per provincie bekendgemaakt.

Net als de Nederlanders samen hebben Friezen dit jaar het meest gestemd op 'Imagine' van John Lennon.

Bij bestudering van de top-10 valt op dat het stemgedrag in Friesland niet veel verschilt van de landelijke trend. Het enige nummer uit de top-10 dat net buiten de Friese top-10 valt, is 'Fix You' van Coldplay.

De hardrockbands Led Zeppelin, met het nummer 'Stairway To Heaven', en Deep Purple, met 'Child in Time', hebben in Friesland navenant iets beter gescoord. Daarnaast kiezen de Friezen met 'Comfortably Numb' (9) en 'Wish You Were Here' (10) voor twee nummers van Pink Floyd in de top-10, terwijl het eerste nummer in de echte lijst op plaats 11 terug te vinden is.

In Nije Dei  van De Kast is het hoogst genoteerde Friestalige nummer in de Top 2000. Het nummer uit 1997 staat op plek 734, 119 posities lager dan vorig jaar. Wêr Bisto van Twarres staat op plaats 1430.

Zaterdagavond is bij de NPO de eerste van een nieuwe reeks televisie-uitzendingen rond de Top 2000 te zien.

Friese top-10: 1 John Lennon met 'Imagine' 2 Queen met 'Bohemian Rhapsody' 3 Led Zeppelin met 'Stairway To Heaven' 4 Eagles met 'Hotel California' 5 Claudia de Breij met 'Mag Ik Dan Bij Jou' 6 Boudewijn de Groot met 'Avond' 7 Deep Purple met 'Child In Time' 8 Billy Joel met 'Piano Man' 9 Pink Floyd met 'Comfortably Numb' 10 Pink Floyd met 'Wish You Were Here'.

Toon reacties