Tien flatgebouwen vol vrolijke 'coronakamers'

FOTO NIELS WESTRA

Het ‘groots miniatuurhuis’ van Stoereloer is uitgegroeid tot een wijk met vijf flatgebouwen vol vrolijke coronakamers.

Massaal gaven kinderen, ouders en ouderen gehoor aan de oproep van Stoereloer om mee te bouwen aan een ‘groots minihuis’. Het project van het Leeuwarder kunstenaarscollectief leverde bijna vijfhonderd reacties op. De kunstenaars hebben afgelopen week alle kamers in elkaar gezet. ,,We hebben tien flatgebouwen van elk zo’n vijftig inzendingen’’, vertelt Marjan Beuker.

Hoe maak je in deze coronatijd contact met elkaar, als je elkaar nauwelijks kunt zien? Dat was de vraag die de kunstenaars van Stoereloer elkaar stelden. Een zomerkamp kunnen ze dit jaar waarschijnlijk niet organiseren, maar toch wilden ze hun doelgroep – kinderen en ouderen – aan het werk zetten. Apart, maar toch samen.

Deelnemers kregen een wandje van 20 bij 20 cm, met daaraan vast een kwart van het even grote vloeroppervlak. Daarbij ontvingen ze verf, papier en allerhande materialen die ze naar eigen inzicht mochten gebruiken, plus handige knutseltips. Daar is soms wel, maar soms ook geen gebruik van gemaakt. ,,Iedereen heeft nu heel eigen dingen gemaakt, en was niet afgeleid of beïnvloed door anderen’’, ziet Reina Visser.

De kunstenaars hebben combinaties van wandjes gemaakt, zodat er allemaal kleine kamertjes ontstonden, die qua kleur of thema, rust en drukte, bij elkaar passen. Klaas (63) en Dorine (57) leverden hun bijdragen al aaneengesloten in: een schilder achter zijn ezel en een Cambuursupporter in spelerstenue aan tafel. Beuker: ,,Die twee hebben een lat-relatie. Om samen te kunnen klussen hebben ze een zomerhuisje gehuurd. Dat is toch schattig!’’ Nu zijn ze samengebracht in de ‘flat’ Ljouwertstee.

Bijzondere verhalen

Iedereen mocht maken wat-ie miste of waar hij of zij blij van wordt. Zo zijn er heel veel bijzondere verhalen over alle bouwsels te vertellen. Elisabeth Hoekstra (49) in Binneloere bouwde een hele verzameling van een dierenliefhebber, met een aquarium, verrekijker, opgezette dieren en studieboeken. Er duiken leeuwen en konijnen, hazen en honden op. In de kamers staan veel (stapel)bedden, tafels, banken en stoelen, soms een grote plant of een boekenkast.

Bijzonder is de knaloranje zitzak van Elbrich (8) in Binneloere 16E en een complete muziekstudio met discobol van Sil Kuipers (13) op 24C van De Utenthûsflat. In kamer 13D van Stoereloer State (Aaron Damberg, Joël van Dijk en Noah Jelle, allemaal 5) woont een haas met blauwe oren. Een rood konijn heeft zijn intrek genomen in Villa Leovardia 5C van Linde (7), Chelissa van der Woert (7) en Sadé Oosterhuis (9). De andere flats heten ’t Hertje, Villa Anoroc, Het droomhuis, Tuurhûs en De Skulpkus.

Aanbellen

Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Van de trofee van een eenhoorn aan de wand tot lieve bloemetjesgordijnen. Of van het NOS-nieuws op televisie tot gemarmerd behang dat op een woeste zee lijkt, met een zeilplank ervoor.

Stoereloer brengt alle kamers in beeld op een website. ,,Je kunt er bij alle kamers aanbellen, dan hoor je steeds een ander belletje’’, vertelt Beuker alvast. Mogelijk komen er ook filmbeelden bij, zodat iedereen door de flatgebouwen kan dwalen.

Maar het mooist wordt het als iedereen weer bij elkaar kan komen om het geheel te zien. Zodra de coronamaatregelen worden opgeheven, volgt een feestelijke presentatie van het klein-grote gemeenschapshuis. Mariese Schuurman: ,,Dan kunnen we met elkaar praten, oud en jong over hoe deze coronatijd voor ons was? Wie of wat miste je? En misschien ook: Wat was er leuk?’’

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
Fotoserie
Instagram