Survivallers gezocht voor voorstelling Grutte Pier

Voor de grote voorstelling over Grutte Pier, deze zomer en herfst in Kimswert, zoekt locatietheatergroep PeerGroup zo'n 140 fitte mensen die een stevige survivaltraining willen doormaken.

De groep gaat de Arumer Zwarte Hoop spelen, het legertje dat Grutte Pier om zich heen verzamelde nadat in 1515 zijn boerderij in de as werd gelegd door Franekers, die trouw hadden gezworen aan hertog Georg van Saksen. Pier Gerlofs Donia geldt dan als Friese vrijheidsheld, maar hij was ook een moordende krijgsheer, zegt regisseur Dirk Bruinsma. ,,Wy wolle sjen litte wat it betsjut, oarloch yn Fryslân. En wat it betsjut om de striid op te nimmen.''

De deelnemers gaan in drie ploegen optreden, want de voorstelling speelt zes avonden in de week. ,,Om dan alle jûnen yn it spier te gean is fierstente swier'', zegt regisseur Dirk Bruinsma. ,,It giet om de fysike útdaging. It wurdt feitlik in twa oeren duorjende bootcamp.'' De voorstelling, die vlak bij de plek wordt gehouden waar Grutte Piers boerderij ooit stond, is te zien in augustus en september.

Toon reacties