Beelden die door discussies over racisme en slavernij van hun sokkel dreigen te vallen, zijn welkom in de Parkbossen bij Oldeberkoop. In een andere setting weliswaar.

Sinds de Black Lives Matter-beweging zich over de wereld verspreidt en ook de discussie wordt gevoerd over het Nederlandse slavernijverleden, liggen landelijk en internationaal standbeelden onder vuur. Beelden van mannen die in het verleden een vooraanstaande rol speelden bij ontdekkingsreizen en handelsmissies naar de Oost of de West.

 

Dat ze daar niet altijd even kies met de lokale bevolking omgingen, was destijds niet bekend, of er werd geen probleem van gemaakt. Integendeel, door hun verdienste voor Nederland werden er, als eerbetoon, zelfs standbeelden voor hen opgericht.

Niet wegstoppen

De Hollanders Jan Pieterszoon Coen en Piet Hein, maar ook de Stellingwerver held Pieter Stuyvesant, zouden nu zomaar kunnen ‘omvallen’. Commissielid van de Parkbossen Kunstroute Peter Hiemstra: ,,Ik ben opgegroeid in Wolvega, en daar werd Stuyvesant geëerd als plaatselijke held. Dat hij ook foute dingen heeft gedaan, heb ik pas onlangs gehoord.’’ Mochten deze beelden verweesd raken, dan zijn ze welkom op de Parkbossen Kunstroute in Oldeberkoop.

loading  

,,In het Sterrenbosch is een plek waar iets moet komen voor kinderen, en wat iets zegt over de geschiedenis. In dit kleine bos met hoge beuken zou je een aantal van die stoute standbeelden bij elkaar kunnen zetten. Daar gaan ze ‘met elkaar in gesprek’, over vroeger. Over wat ze allemaal hebben gedaan om Nederland op te stuwen in de vaart der volkeren. En wat ze allemaal hebben misdaan. Dan gaan wij dat verhaal vertellen, aan mensen die het nog niet weten en aan onze kinderen. Opdat we niet vergeten. Want je moet het niet wegstoppen’’, aldus Hiemstra, die daarmee een verkapte oproep doet.

Koning Leopold

Niet alleen Nederlandse sokkellozen zijn welkom, ook koning Leopold van België of Columbus zouden zich mogen aansluiten, aldus Hiemstra. Door de beelden op een andere plek te plaatsen en op een andere manier te presenteren, verandert hun betekenis.

,,Kunstenaar Hans van Houwelingen (in 2014 winnaar van de Wilhelminaring, red.) doet dat bijvoorbeeld heel mooi. Hij zette een beeld van ingenieur Lely op een heel hoge pilaar in Lelystad, waarmee het opeens heel anders oogde. En hij maakte ook een wandelpad van grafzerken. Hij zou vast iets bijzonders weten te bedenken met dergelijke verweesde beelden.’’

Op de huidige route van 7 kilometer stonden tot voor kort dertien beelden. Daar zijn er het afgelopen jaar zeven bijgekomen. Omdat Open Stal dit jaar niet doorgaat, wilde de organisatie van dat evenement meer aandacht aan de Parkbossen Kunstroute besteden. Afgelopen zaterdag is een nieuwe routebeschrijving gepresenteerd met informatie over de twintig beelden, de bossen en de geschiedenis van Oldeberkoop. 

loading  

Hiemstra: ,,Er zijn twee verweesde beelden geplaatst die ooit een andere plek hadden. Het ene is een groep van drie bronzen schaatsers, die is bij de ijsbaan komen te staan. Het andere beeld heet  Elandlinde  en bestaat uit drie elementen met het silhouet van een eland, die samen een linde gaan ondersteunen. Dat komt op een plek waar meer dan honderd jaar geleden een schedel van een eland is gevonden, die nu in het Natuurmuseum ligt. En even verderop stroomt de Linde. Hoe mooi kan iets op z’n plek vallen?’’

loading  

De afgelopen week zijn daar nog vijf kunstwerken bijgekomen. Een van Gerrit Terpstra, die in opdracht van Open Stal een beeld heeft gemaakt in kader van het thema 75 jaar bevrijding. En vier werken van kunstenaars die zouden meedoen aan Open Stal. ,,Die vier zijn tijdelijk, zij blijven alleen de komende drie maanden staan.’’

loading  

Het gratis boekje met routebeschrijving is verkrijgbaar bij restaurant het Koepelbos, hotel restaurant Lunia en de VVV. In dit boekje staat informatie over de bossen, de beelden en de geschiedenis van Oldeberkoop. De route is onderdeel van Wandelnetwerk Friesland.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Fotoserie
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct