Rein Halbersma - schilder van 'lânskip en kij' - overleden

Werk van Rein Halbersma.

Het afgelopen jaar was het werk van Rein Halbersma op verschillende plekken in Noord-Friesland te zien. Ook verscheen er het boek Eachwiid waarin zijn neef Jack de Boer op ingetogen wijze gesprekken die ze met elkaar voerden, vastlegde. Het was eigenlijk al een soort afscheid, een terugblik op zijn leven, want Halbersma was ziek. Hij overleed afgelopen donderdag, acht dagen voor zijn 72ste verjaardag.

Halbersma werd geboren in Wânswert oan ‘e Streek. Hoewel hij als kind goed kon tekenen, kreeg hij werk in de confectie en acquisitie. Toch werd de drang om het Friese landschap vast te leggen rond zijn dertigste groter. Hij volgde lessen bij verschillende docenten en sloot zich aan bij een Drachtster schilderclub. Hij deed mee aan groepsexposities, had solotentoonstellingen en werd lid van kunstenaarsvereniging FRIA en Keunstwurk.

Nadat hij zich met zijn gezin in Kollum had gevestigd, ging hij op zijn beurt ook lesgeven. Vanuit zijn atelier had hij uitzicht op de natuur. Halbersma werkte met verschillende materialen: inkt, potlood, olieverf en aquarel en soms in een combinatie daarvan. Zijn onderwerpen lagen dichtbij en stonden hem na: het landschap van Noordoost-Friesland, koeien en paarden, de zee en het wad. Zowel de wereld van vroeger als die van nu.

Zijn neef schreef in Eachwiid : ,,Hy sjocht nei de wrâld sa’t er doe seach. (...) Hy tinkt: sa’t ik hjir no rin – der is wat achter my en foar my, der is wat ûnder my en boppe my. Ik fiel my beskut troch in ivich no. Je sels yn it lânskip sjen, dát is it, al duorret it miskien mar in eachwink lang.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur