FOTO

Rouw en troost bij 'Adios' van Het Houten Huis

FOTO SARIS EN DEN ENGELSMAN

Tien jaar na de oorspronkelijke première herneemt jeugdtheatergezelschap van het Noorden Het Houten Huis de bejubelde voorstelling Adios . Ditmaal met een liefdevol randprogramma onder begeleiding van een rouwtherapeut.

De theaterzaal in de Harmonie was zaterdagavond maar halfgevuld en dan ook nog eens met een overwegend volwassen publiek. Dat was jammer, want Adios van jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis uit Groningen is een hartverwarmende en oogstrelende kindervoorstelling over afscheid nemen en opnieuw beginnen. Aan de prijs van de toegangskaart kan het trouwens niet liggen, want die is met 14,50 laag te noemen en wie een kaart van de bibliotheek bij de kassa kan laten zien, krijgt ook nog eens 2,50 korting. Je ziet het vaker bij minder bekende kindertheaterproducties die in Friesland toeren – die trekken minder publiek dan ze verdienen. Nijntje de musical zit tot de nok toe vol, maar hoogstaand poppentheater wordt minder bezocht.

Gouden krekel

Maar mooi dat de Harmonie dit weekeinde toch de deuren opende voor Adios . Een voorstelling die Het Houten Huis tien jaar geleden samen met het Speeltheater Holland maakte en die in 2011 de Gouden Krekel won voor de ‘meest indrukwekkende productie’, uitgereikt door de vereniging van schouwburg- en concertgebouwdirecties. ‘Alles klopt aan de voorstelling’, oordeelde de VSCD-jury toen. ‘Wonderschoon is de muziek, ontroerend het breekbare spel, trefzeker en verfijnd de regie vol ingenieuze, humorvolle vondsten. Een voorstelling die het publiek tot tranen toe roert.’

En die tranen, die kwamen tien jaar later weer. Niet alleen bij het handjevol kinderen op de eerste rij, maar ook bij menige volwassene. In Adios sterft een oude man. Zijn vrouw blijft alleen achter. Ze rouwt, verliest haar hondje en haar levenslust. Maar wanneer het voorjaar nadert, keren de mooie herinneringen terug en verdrijven het verdriet. Het is een eenvoudig verhaal over afscheid nemen en troost vinden, maar zo fraai neergezet, met zulke waanzinnig mooie maskers en schitterende live-muziek op het podium, dat het een weergaloze theaterervaring wordt.

Maar goed – dit was dus al bekend. Nieuw is het omvangrijke randprogramma dat Het Houten Huis ditmaal bij de voorstelling biedt. Kinderen krijgen na afloop een ‘Bewaar De Dag Kaart’ mee, waarop ze kunnen noteren wat ze vandaag mooi vonden, waar ze dankbaar voor waren of waar ze om moesten lachen. Actrice Inez de Bruin deelde ze zaterdagavond uit. ,,Ik doe het met mijn kinderen ook: we schrijven de bijzondere dingen van de dag op, want als je dat niet doet, vergeet je ze. Een mooie fietstocht, de druppels mist in je haar. Dat soort dingen.’’

Er was ook een nagesprek onder leiding van een rouwtherapeut en er werd een workshop borduren aangeboden: kinderen konden een ‘troostzakdoek’ maken.

Liefdevol en troostrijk

Het is een liefdevol en troostrijk idee, om iets tastbaars te maken, een blijvende herinnering aan een dierbaar iemand en om tegelijk over je gemis te praten. De kinderen die Adios zaterdag bezochten, kozen er echter voor om niet in te gaan op het aangeboden programma. Zij gingen liever Fristi drinken en speelden uitgelaten tikkertje in de theaterfoyer. ,,Ook helemaal prima’’, lacht De Bruin. ,,Ik ben in ieder geval blij dat ze de Bewaar De Dag Kaarten hebben meegenomen.’’

Wie Adios nog wil zien; dat kan in Friesland nog twee keer. Op 7 maart in Theater Sneek en op 1 mei in Het Posthuis in Heerenveen. Ook dan is de uitgebreide randprogrammering aanwezig.

home
net-binnen
menu