Remco Ekkers is onverwachts overleden. De dichter, schrijver en recensent kreeg vrijdag in zijn woonplaats Zuidhorn op straat een hartaanval.

Ekkers was jarenlang docent aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en daarnaast poëzierecensent voor verschillend bladen en tijdschriften, waaronder De Poëziekrant , de Leeuwarder Courant en literair weblog Tzum . Ook hield hij een blog bij en verspreidde hij via Twitter poëtische berichten.

In april verscheen bij uitgeverij kleine Uil nog een dichtbundel van zijn hand, Hop over de sofa . In die bundel toonde Ekkers zich een vitaal en levenslustig dichter, bezorgd over het geweld in de wereld, maar ook zeer gevoelig voor de kracht en schoonheid van kunst in het algemeen en literatuur in het bijzonder.

De in Bergen Noord-Holland geboren, maar in Den Helder getogen Ekkers studeerde als zoon van een ambtenaar Nederlands in Groningen. Na een tijdje als leraar op een middelbare school in Haren besloot hij pedagogiek te studeren en vervolgens aan de slag te gaan bij de NHL. Als dichter debuteerde hij in 1979 met de bundel Buurman .

Promotor van poëzie voor alle leeftijden

Bekend werd hij echter met Haringen in sneeuw , een uitgave die in 1985 werd bekroond met een Zilveren Griffel, een onderscheiding voor kinderliteratuur - niet eerder was een dichtbundel met een griffel bekroond. Ekkers, die lang bijdragen leverde voor de rubriek De Blauwe Geruite Kiel in Vrij Nederland , is altijd promotor geweest van poëzie voor alle leeftijden.

In het literaire leven in Noord-Nederland was hij prominent aanwezig. Overal kon je hem tegenkomen, aan veel projecten leverde hij bijdragen: als voordrager, jurylid, bezoeker van evenementen en presentaties en als schrijver van gedichten voor bloemlezingen. Als docent aan de Schrijversvakschool Noord-Nederland heeft hij veel aankomende dichters op weg geholpen.

‘Dichten is genade. Een dichter ben je’

Ekkers publiceerde in 2004 de autobiografische roman De Feeëntrein waarin middels brieven aan een fictieve kleindochter een levensverhaal wordt verteld. Hij was er zelf bij nader inzien niet zo tevreden over. Liever bedreef hij poëzie. ,,Om een gedicht te schrijven hoef ik mij niet aan te zetten. Dichten is toch meer genade. Een dichter ben je”, zei hij daarover tegen deze krant.

In 2010 publiceerde Ekkers de dichtbundel Pinksterbloemen in september , geschreven na een reis naar Spitsbergen, die door weidsheid van de arctische wereld en nietigheid van de mens zo’n grote indruk op hem maakte dat hij er in Hop over de sofa nog steeds niet over was uitgeschreven.

Remco Ekkers was getrouwd en vader van drie kinderen. Hij wordt donderdag in besloten kring gecremeerd. Hij is 79 jaar geworden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
In memoriam
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct