Rechtszaak Stairway To Heaven van start

In een rechtbank in Los Angeles start dinsdag de copyrightzaak tegen Led Zeppelin. De Britse rockband wordt ervan beschuldigd de openingsmelodie van Stairway To Heaven te hebben gestolen van een andere band.

De zaak, die startte met een aanklacht in 2014, is aangespannen door de erfgenamen van Randy Craig Wolfe. Wolfe, die als artiestennaam Randy California aanhield, was lid van Spirit, de band waar Led Zeppelin eind jaren 60 het voorprogramma voor deed. De opening van Stairway To Heaven is volgens de aanklagers gestolen van het nummer Taurus van Spirit.

In een interview in 1997 noemde Randy California Stairway To Heaven "een rip-off". "Die gasten hebben er miljoenen mee verdiend, en ze hebben me niet eens bedankt." California stierf niet lang na dat interview. Zeven jaar na zijn dood besloten de beheerders van zijn nalatenschap de band alsnog voor de rechter te slepen. In april oordeelde een rechtbank in Los Angeles dat zij genoeg in handen hadden om de copyrightzaak tegen de twee nog levende Led Zeppelin-leden Jimmy Page en Robert Plant te starten.

De zaak wordt nauw gevolgd in de muziekindustrie. Daar zit de schrik er nog flink in nadat Pharrell Williams en Robin Thicke vorig jaar hun copyrightzaak verloren en 7,4 miljoen dollar (6,5 miljoen euro) moesten betalen aan de erfgenamen van Marvin Gaye, omdat hun hit Blurred Lines te veel leek op delen uit Gaye's nummer Got To Give It Up.

Toon reacties