Marcel Moes. FOTO LC

Recensie: Broodoproer met mankementen in Appelscha

Marcel Moes. FOTO LC

In 1946 schreef socialist-anarchist Tinus Veenstra een toneelstuk over een broodoproer dat eind negentiende eeuw in Appelscha plaatsvond. Helaas raakte Veenstra het stuk na de eenmalige opvoering kwijt en is het tot op heden niet teruggevonden.

Initiator Geert Veen besloot het verhaal nieuw leven in te blazen en benaderde journalist Henk Vondeling om het script van Hongerproces te schrijven.

Hongerproces geeft de toeschouwer een kijkje in de erbarmelijke leefomstandigheden van de veenarbeiders anno 1893. De scènes, deels gesproken in dialect, schetsen een beeld van armoede en uitbuiting. Socialist Ferdinand Domela Nieuwenhuis roept de arbeiders op om van zich te laten horen, wat resulteert in een oproer, waarmee de veenarbeiders broodbonnen willen afdwingen bij de armenvoogd. Als gevolg hiervan worden drie arbeiders opgepakt en veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Hoewel de inhoud van het stuk interessant genoeg is, laat de uitvoering van Hongerproces helaas te wensen over. Één technisch mankement kan men nog wel door de vingers zien, maar er worden tijdens de première te veel schoonheidsfoutjes gemaakt.

Nu heeft de ploeg het ook niet gemakkelijk gehad met het uitvallen van de oorspronkelijke hoofdrolspeler (Marcel Moes) vanwege aanhoudende keelontsteking. Het moet gezegd worden dat zijn vervanger Leo de Jong zich goed staande weet te houden en erin slaagt het verhaal van Nieuwenhuis op overtuigende wijze voor het voetlicht te brengen.

De muzikale intermezzo’s zijn aardig ter afwisseling van het spel, maar ook daarvan is de uitvoering spijtig genoeg vaker niet dan wel zuiver. De zwart-wit filmfragmenten die gebruikt worden, hebben daarentegen zeker meerwaarde voor de sfeer van het stuk, al zijn ze wellicht iets aan de lange kant.

De emotie van het verhaal is het meest voelbaar op het moment dat de arbeiders in opstand komen tegen het gezag. Maar de toeschouwer moet over het algemeen te veel door de ruis heen kijken om daadwerkelijk mee te kunnen leven met dit historische verhaal van Openluchtspel Appelscha.

Gebeurtenis: Openluchtspel Appelscha Titel: Hongerproces Gezien op: 13/9 Spel: Leo de Jong, Joey Gorter, Antje Los, Mireille Jonkers, Fedde van den Berg, Marcel Moes e.a. Regie: Johan Liest Publiek: uitverkocht Sterren: 2

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Gouden Gurbe
Domela
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct