Rammstein marcheert Landgraaf plat

Met een show vol visueel geweld en militaristische metal walste de Duitse headliner Rammstein zaterdagavond Pinkpop plat. De tienduizenden festivalgangers die zich al ruim voor aanvang van het spektakel voor het hoofdpodium hadden verzameld, werden zelfs voordat de band opkwam al getrakteerd op vuurwerk.

Vooraf werd het publiek via de schermen op het podium vriendelijk verzocht vooral te genieten van de show en geen opnames te maken. Wat volgde was anderhalf uur vol vuurwerk, vlammenwerpers, rookkanonnen, bewegende podiumdelen, lichtspektakel, bombastische kostuums, bomvesten en lugubere theaterstukjes. Het Pinkpoppubliek liet het allemaal gretig over zich heenkomen.

Ook muzikaal deed Rammstein precies wat er van ze werd verwacht. Alle grote hits werden in razend tempo achterelkaar afgewerkt, voor een vol overgave meebrullend en -springend veld. Na afloop konden de Duitsers niets anders dan een diepe buiging maken naar het publiek.

Festivalbaas Jan Smeets kwam na al het metalgeweld nog even het podium op om de 66.000 bezoekers te bedanken voor de tweede Pinkpopdag. Ook de weergoden kregen een compliment. "Het heeft vandaag op heel veel plekken ongelofelijk veel geregend. Maar wij hebben het droog gehouden. Een dank je wel aan de weergoden. Voor morgen zou ik als ik jullie was wel voor de zekerheid een poncho in de achterzak steken." Voor de sportliefhebbers gaf Smeets ook nog even de meest recente EK-uitslagen en de startpositie van Max Verstappen door.

Toon reacties