Sense of Place is voorlopig van de ondergang gered. De Rabobank steekt tonnen in het project. ,,Gelukkig, de bank ziet de urgentie wel’’, zegt Joop Mulder.

De Friese Rabobanken verbinden zich voor drie jaar aan het waddenkunstproject, maar geeft nu al een groot bedrag zodat Sense of Place door kan. Het zou gaan om enkele tonnen. ,,De bank vindt het belangrijk dat we door kunnen gaan met het uitvoeren van projecten. Zij zien wel in dat cultuur en natuur een visitekaartje zijn van Friesland.’’

Het project heeft het financieel zwaar, zegt Mulder. De provincie Fryslân heeft steun toegezegd, maar die komt niet. Gedeputeerde Sietske Poepjes zei in maart vorig jaar toe de regie te zullen nemen. Ze sprak zelfs over ‘provinciale stootkracht’. ,,Dat blijkt een wassen neus. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is er nog bar weinig resultaat geboekt’’, zegt Mulder.

Na de toezegging van Poepjes zijn alleen de 5 meter hoge beelden – een dikke en een dunne vrouw – Wachten op hoog water van Jan Ketelaar op de dijk bij Holwerd geplaatst. Daarna is de provincie tegen de bureaucratische muren opgelopen en gebeurde er niets meer, zegt Mulder. Recent is ook het fotoproject Bildtstars en Eigenheimers afgerond, maar dat was met de hulp van de Rabobank.

Mulder wil nu doorpakken. Sense of Place heeft jaarlijks minimaal 250.000 euro van de provincie nodig, zegt hij om nieuwe projecten te starten. ,,Met dat bedrag kunnen we ook weer aankloppen bij de grote fondsen. We hebben nu niks meer, er komt niets binnen.’’ Het geld gaat op aan ontwikkeling en onderzoek en aan vaste lasten als huisvesting en ,,de kleine salarisjes’’ van Mulder en zijn medewerker.

‘Als we niet kunnen anticiperen op de wens naar verblijf in eigen land, zijn we dom bezig’

Dinsdag nemen Gedeputeerde Staten een besluit over de cultuursubsidies 2021-2024. Juist nu is het belangrijk dat er actie wordt ondernomen, vindt Joop Mulder. Door corona blijven veel mensen tijdens de vakantie in eigen land.

Hij hoopt dinsdag dan ook positief nieuws te horen van de provincie. Het is, zegt Mulder, nu zaak dat er wat gebeurt op en rond de Waddendijk om de toeristenstroom te trekken en die te trakteren op de schoonheid ervan met kunst- en cultuurprojecten. ,,Corona is erg genoeg, maar als we niet kunnen anticiperen op de wens naar verblijf in eigen land, zijn we dom bezig’’, vindt hij. ,,Maar dan moet er wel iets te zien en beleven zijn. Anders vissen we straks achter het net.’’

Wat Mulder betreft wordt als eerste een fietsroute op en rond de Waddenzeedijk ontwikkeld. Dat project is relatief snel te realiseren. Binnenkort heeft hij hierover gesprekken met Merk Fryslân.

Verder ontwikkelen

Het is ook tijd dat de bureaucratie waar het project voortdurend tegenaan loopt, wordt doorbroken. Mulder kan het niet vaak genoeg benadrukken: minder strenge regels en onderzoeken, meer afstemming. ,,We moeten nu met elkaar om tafel, waterschappen, Rijkswaterstaat en andere overheden. Sense of Place moet verder ontwikkeld worden.’’

De steun van de gezamenlijke Friese Rabobanken is voor drie jaar en maakt een aantal culturele landschapsprojecten mogelijk. De komende jaren komt onder meer Lightlines aan bod, een serie kunstwerken die Ferwert verbindt met de Zeedijk en de Waddenzee en de Terp fan de Takomst in Blije kan worden uitgerold. Ook wordt er gewerkt aan Gemalen Verhalen , een ontdekkingsreis langs Friese waterwerken. ,,Er zijn ruim duizend gemalen in Friesland, we hebben hier de meeste van heel Nederland’’, vertelt Mulder. Hij is de gemalen aan het inventariseren en verzamelt er verhalen over. ,,Wordt heel bijzonder’’, belooft hij.

De Rabobank steunt Sense of Place sinds 2018. Dankzij die bijdrage is deze maand het Friese deel van het project Bildtstars en Eigenheimers afgerond. Deze foto- en verhalenroute leidt langs zeventien aardappelboeren aan de Waddenkust. Op muren en schuren zijn metershoge portretten van de boeren geplaatst, gemaakt door Linette Raven. De verhalen over hun land en leven zijn door Ellen Schat vastgelegd in audioportretten.

Een voorwaarde van de Rabobank is dat Mulder (67) een stap terug gaat doen. Dat zal pas over een tijdje zijn, zegt hij. ,,Ik ga plaats maken en werken aan mijn opvolging. Maar ik wil er eerst voor zorgen dat Sense of Place toekomstbestendig is, goed draait en een nieuwe generatie het zo kan overnemen. Ik geloof in dit project.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct