Het Psy-Fi Festival, dat woensdag begint, zoekt welbewust aansluiting bij bedrijven, clubs en inwoners van Leeuwarden. ,,Dat bleef er in het verleden wel wat bij.”

Twee jaar geleden was het er ineens, schijnbaar vanuit het niets: het Psy-Fi Festival. Dat trok die eerste keer in de Groene Ster (na een kleinschaliger editie in Groningen) duizenden geestverwanten uit de hele wereld, met dreadlocks en al. Logisch dat je dan geen publiciteit in de stad zelf hoeft te maken. Ook voor diverse andere zaken als podiumbouw hadden de organisatoren zo hun eigen, internationale netwerk.

Vorig jaar was dat al anders, en dit jaar helemaal. Dat moet ook, wil je draagvlak op plaatselijk niveau genereren. Bettina Wolff, twee jaar geleden pal voor het festival gerekruteerd om de organisatoren op allerlei vlakken bij te staan, doet er haar best voor. Niet zonder trots laat ze een uitgebreide lijst zien van bedrijven, organisaties, start-ups en individuen die zich aan het festival verbonden hebben.

Stoner Shake

Zoals WTC Hotel Leeuwarden, waar het gros van de driehonderd artiesten en tal van medewerkers zijn gehuisvest. Er is bovendien een shuttle service van het hotel naar het festivalterrein. Ook plaatselijke start-ups als Stoner Shake, die gezonde maaltijden in shakevorm maakt, en Doobie Woods zijn present. Bettina Wolff: ,,Zulke bedrijfjes hebben ook webwinkels. Ze komen in het magazine dat we onder de bezoekers verspreiden. Die komen uit negentig landen, dus dat is een flinke exposure.”

Poetry Circle, Jam (die jamsessies organiseert in muziekcafé Mukkes) en rollenspelbedenkers Psy-fiction zijn er ook. De laatste club zet een soort speurtocht uit op het festivalterrein, ‘compleet met elfen en droomvangers’. Verder zijn er gebruikelijke verdachten als koffieleverancier Dutch Beans en smartshop Repelsteeltje. Ook bij de productie en in andere geledingen van de organisatie zijn steeds meer mensen uit Leeuwarden en omstreken actief. ,,Ik heb natuurlijk ook mijn eigen netwerk.”

Bettina Wolff, Duitse maar al acht jaar in Leeuwarden, maakt zich er sterk voor dat Psy-Fi zich committeert aan ‘Team Leeuwarden’, zoals zij dat noemt. Andersom werkt dat ook: neefjes en nichtjes van haar buren melden zich spontaan aan om op het festival te komen werken. De banden met de omgeving worden actief aangehaald, en ook dat heeft resultaat. De omwonenden kregen een brief, net als vorig jaar, en als gevolg daarvan hebben meer dan tweehonderd daarvan zich al aangemeld voor een dagje festivalbezoek. ,,Veel meer dan vorig jaar, toen waren het er maar iets van dertig.”

Team Leeuwarden

Ze snapt wel dat mensen in de buurt weleens moeite hebben met de festivals in de Groene Ster. ,,Ze gaan buiten het centrum wonen, en flatsj, daar krijgen ze drie festivals op hun dak. Wij zijn niet het enige festival in de Groene Ster, maar wij krijgen wel alles over ons heen.” Daarentegen hoort Wolff ook van mensen uit Camminghaburen dat ze juist heel blij zijn met Psy-Fi en wat dat bijdraagt aan de stad. ,,Mensen die klagen moeten bedenken dat we allemaal wel eens een veer moeten laten, voor Team Leeuwarden.”

Vorig jaar ging er inderdaad het een en ander mis, geeft Wolff toe. Dat lag, zegt ze, zeker voor een deel aan het onweer, dat vlak voor het festival losbarstte. ,,We deden ons best alle auto’s zo snel mogelijk binnen te krijgen, voor het gevaarlijk zou worden. Daardoor stonden ze wel op heel onhandige plekken, zodat we lang niet alle toiletten op de goede plek konden neerzetten. De truck die ze moest schoonmaken, kon er om die reden ook niet bij.”

Spacen

Ervaring is de beste leerschool. Dit jaar gaat het op bepaalde punten dan ook anders. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt, waardoor er meer ruimte is voor de camping. Wie auto of camper bij WTC Expo neerzet, kan weer gebruikmaken van een shuttledienst. Op het terrein zelf is de ‘routing’ flink aangepast. Er is een bedrijf ingehuurd om de verkeersstromen in goede banen te leiden. Dat soort dingen.

Om de band met de Leeuwarders aan te halen, zijn er dit jaar voor het eerst dagkaarten te koop. Niet online, maar uitsluitend in Repelsteeltje te Leeuwarden en, voor de Groninger achterban, in café Kult aldaar.

Zo groeien de wereld van Psy-Fi, met zijn spacende bezoekers uit negentig landen, en de wereld van Leeuwarden dichter naar elkaar toe. Al is er altijd wel wat. ,,Het zijn heel creatieve mensen”, zegt Wolff over de organisatoren. ,,Met een grote visie, en creativiteit vraagt soms wat meer tijd.”

Psy-Fi duurt van woensdag tot en met zondag. Zie ook www.psy-fi.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Psy-Fi
Festivals Groene Ster
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct