Prentkunstcentrum verder als galerie

Ank Spronk-Feenstra - 'Tourdes chats' Foto: Sijtze Veldema

Het Centrum voor Prentkunst volgde tot nu toe de coronaregels voor musea. Maar Stichting Nobilis geeft er nu de voorkeur aan door te gaan als galerie, dus kunnen de deuren dit weekeinde open.

Feitelijk is het centrum voor prentkunst van Stichting Nobilis geen museum. Maar sinds de eerste lockdown waren bestuur en vrijwilligers voorzichtig. Ze volgden de landelijke regels voor musea en hielden de deuren grotendeels gesloten. Daar komt nu verandering in. Vanaf zondag hanteert het centrum de regels voor winkels. Dus vooralsnog op afspraak.

Het bestuur heeft dit besloten en zal bezoekers ontvangen. Eén bezoeker met huisgenoot per half uur. Voorzitter Peter O. Gerrits: ,,We belasten onze vrijwilligers hier nog niet mee. Zodra museumbezoek weer mogelijk is, eventueel op dezelfde manier als vorig jaar, dan volgen we de museumregels.’’ Van gratis koffie of thee waarmee bezoek anders wordt welkom geheten, is voorlopig geen sprake.

De eerste tentoonstelling in dit nieuwe regime is de expositie Prentkunst in en om Zutphen , die vorig jaar moest worden uitgesteld. Deze was in de zomer wel te zien in Dat Bolwerck in Zutphen en trok daar heel veel bekijks, aldus Gerrits. Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen, die een klein eerbetoon vormt aan Chris en Tonneke Schriks uit Warnsveld. Zij schonken in 2014 een collectie aan de Stichting Nobilis in Fochteloo.

Chris Schriks was directeur-uitgever van De Walburg Pers in Zutphen. Naast het uitgevershuis en de drukkerij schreef hij talrijke boeken en bestierde hij als liefhebberij de uitgeverij De Gaillarde Pers. Hier verschenen bijzondere (kunst-) boeken in kleine oplagen, vaak met originele grafiek, zoals de twee grote boeken met etsen van de bekende Jeanne Bieruma Oosting uit Almen en de vele boeken met houtgravures van Pam G. Rueter uit Amsterdam. In 2014 schonk Schriks niet alleen de boeken van De Gaillarde Pers maar ook de originele blokken en platen van de prenten, waarvoor hij en zijn vrouw de opdracht gaven.

In de publicatie staan artikelen over De Gaillarde Pers, over de in Zutphen geboren Charles Behrens (1907-1965), over Ank Spronk-Feenstra (1919-2010) uit Lochem en over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Een paar jaar geleden verwierf de Stichting Nobilis de volledige ateliernalatenschap van Ank Spronk-Feenstra.

In de tentoonstelling is aandacht voor bovengenoemde kunstenaars, maar ook toont de Stichting Nobilis voor het eerst een reeks houtgravures van Jan Mankes, die het laatste deel van zijn leven in Oosterbeek woonde en werkte. En er is aandacht voor de kunstenaars van nu uit Zutphen, onder wie Wim van der Meij, Peter Kooij en Sandra van de Griendt.

Ook is het werk van graficus Peter Kalkowsky, bekend door zijn zogenaamde draaddrukken. En van de jonge kunstschilder Linde Leijh, waarin Zeeuwse en noordelijke landschappen centraal staan. Bovendien is aandacht voor het project Zutphenprenten van galeriehoudster Bozana Milec, waarvoor zij in de loop der tijd alle grote namen in de Nederlandse grafiekwereld vroeg.

Fochteloo - centrum voor prentkunst: Zuideinde 26 b, do t/m zo 13.30-16.30 u, reserveren via een tijdstlot , www.stichtingnobilis.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur