Popfestival Freeze verhuist pas in december naar Neushoorn

Popfestival Freeze verhuist van stadsschouwburg De Harmonie naar popcentrum Neushoorn. Het is niet langer in september, maar op 9, 10 en 11 december.

Freeze, georganiseerd door stichting Friesland Pop, bestaat twintig jaar en vond steeds plaats eind september in De Harmonie. Het festival is in eerste instantie een staalkaart van de Friese pop, maar kende de laatste jaren ‘headliners’ van buiten. Precies daarin zat het probleem, zegt Titus van ’t Veer van Friesland Pop. ,,Je hebt een flinke headliner nodig, wil je het in een groot pand als De Harmonie gezellig vol krijgen.”

Het festival concentreert zich op: Friese bands, al is er nog altijd ruimte voor buitenlandse acts. Op kleinere schaal, met de uitwisselingsprojecten Excite, Stage Network Europe (van productiehuis Popfabryk) en de internationale contacten van de Academie voor Popcultuur, die de Week van de Friese Popcultuur verplaatst naar december.

Het festival wordt uitgebreid tot drie dagen. De zaterdag, 10 december, lijkt het meest op het ‘oude’ Freeze. Op de vrijdag wordt de uitreiking van de Pop Awards erbij gevoegd. De zondag is bedoeld voor projecten die de grenzen opzoeken met klassiek en hafabra.

Toon reacties