Festival Welcome to The Village serveert dit jaar het vlees van drie pony’s. Ze worden verwerkt tot biefstukken, stoofvlees en saucijsjes. Dat om de discussie aan te wakkeren.

Het gaat om twee hengsten van twee jaar oud en een van negen jaar. Ze zijn afkomstig uit een natuurgebied bij Dedemsvaart. Dit is een vervolg op de acties van twee jaar geleden, toen het festival de koe Janneke aankocht en liet slachten, en vorig jaar, toen drie stierkalfjes eraan moesten geloven.

Het festival wil op deze manier de discussie aanwakkeren over ‘verantwoorde voedselstromen’. Willem Schaafsma, chefkok en eigenaar van restaurant Eindeloos, leidt de culinaire verwerking van de dieren in goede banen. ,,Eartiids wie it hiel gewoan om hynstefleis te iten”, zegt boerenzoon Schaafsma, ,,en yn lannen as Itaalje is dat noch sa. Wêrom is dat by ús net mear sa?”

'Met respect geslacht'

De – deze keer naamloze – pony’s zijn verleden week geslacht, bij slagerij Walburg in Tzum. ,,Mei in protte respekt”, zegt Willem Schaafsma. ,,Hiel moai eins. De kameraman hie der wol muoite mei.” Schaafsma is chefkok en eigenaar van de Leeuwarder restaurants Eindeloos en, vanaf augustus, Proefverlof. Op festival Welcome To The Village bemoeit hij zich met de culinaire gang van zaken.

Daarbij snijdt het festival graag gevoelige zaken aan. Twee jaar geleden kocht men de koe Janneke aan, een zet die nogal wat stof deed opwaaien. Vorig jaar was het de beurt aan drie stierkalfjes, wat al minder discussie opleverde. Toch is dat het idee, discussiëren over wat er op het bord komt.

,,Eartiids wie it hiel gewoan om hynstefleis te iten”, zegt Schaafsma, die opgroeide als boerenzoon in Driezum. ,,Wêrom is dat no net mear sa?” Wat ook weer niet helemaal waar is. Wie wel eens een snack consumeert, komt daarbij vaker paardenvlees tegen dan je zou denken ,,Moira en Beckers binne grutôfnimmers, mar minsken ha dat net troch.”

Vlees van mannetjesdieren

En daar gaat het hem om. In een wereld die straks 9 miljard monden moet voeden, is het goed om naar zulke ‘verantwoorde voedselstromen’ te kijken. ,,As hjir al hynstefleis iten wurdt, komt it faak út Argentinië. Mar dan witst ek net hoe’t dy bisten dêr behannele binne.”

De pony’s in kwestie liepen tot dusverre in een natuurgebied bij Dedemsvaart. Een van de dieren was negen jaar oud, de overige twee waren elk twee jaar. Het betrof in alle drie gevallen hengsten, ,,dêr moast net tefolle fan ha, ek net yn it wyld. Dat is by reeën ek sa.”

Het overschot aan mannetjesdieren, en hoe je daar op een verantwoorde en respectvolle manier mee omgaat, is ook al zo’n thema in de discussie die het festival hiermee wil aanwakkeren. Maar waar het ook om gaat is dit: paardenvlees kan ook gewoon heel lekker zijn. ,,Yn lannen as Itaalje is it hiel gewoan om op tafel te setten.”

Overigens speelt groente de hoofdrol bij de menu’s in festivalrestaurant Baaiduinen. En voor wie het echt niet over zijn hart kan krijgen: er is ook gewoon koe en kip te koop.

Welcome To The Village is op 21, 22 en 23 juli in de Groene Ster.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Welcome to The Village
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct