Plan voor documentaire wint Nieuwe Competitie

Froukje van Wengerden en Julia Schellekens zijn de winnaars van de Nieuwe Competitie voor jonge filmmakers van het Noordelijk Film Festival.

Zij krijgen 10.000 euro om hun korte film Dag, mannen! te realiseren. Die film moet in première gaan op het Noordelijk Film Festival, tussen 9 en 13 november. Regisseur Van Wengerden, afkomstig uit Bartlehiem, en producent Julia Schellekens zijn net afgestudeerd aan de Nederlandse filmacademie in Amsterdam.

Ze willen een documentaire maken die de grenzen van fotografie en film verkent. De verdwijnende herinneringen van Froukjes oma staan centraal. Haar vader werd in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd door de Duitsers. ,,Dit plan is door zijn simpelheid en duidelijke keuzes een verademing”, stelde de jury, met producent Laurette Schillings, documentairemaker Gwen Jansen, scenarist Chiel van der Wolf en producent Hidde de Vries, lid van het collectief Natte Haring dat vorig jaar de Nieuwe Competitie won.

Het plan voor de film Een miezerig einde van Jan Verdijk kreeg een ‘special mention’. De Nieuwe Competitie, voor de derde keer, is een initiatief van het Noordelijk Film Festival. Het prijzengeld komt van de provincie.

Toon reacties