Paul McCartney doet wat Pinkpop wil

Fashionably late, maar daar was hij zondagavond dan toch eindelijk. De al zo lang gedroomde headliner Paul McCartney betrad zondag stipt om tien uur onder daverend applaus het hoofdpodium van Pinkpop.

Misschien wachtte hij de bui even af die vlak voor zijn show over Landgraaf trok, maar de massaal toegestroomde fans vergaven hem van onder hun poncho's meteen de vijftien minuten vertraging. Vanaf het moment dat de oud-Beatle A Hard Day's Night inzette, gaf het publiek zich vol overgave aan hem over. "Hallo Pinkpop! Are you doing okay?" Sir Paul McCartney beloofde zijn publiek 'wat oude nummers, wat nieuwe nummers en wat daar tussenin.' En, voegde hij daar in bijna vloeiend Nederlands aan toe: "We maken er een feestje van."

De grote afsluiter van de 47e editie van Pinkpop gaf de festivalgangers precies waarvoor ze waren gekomen. Speciaal voor de fans van The Beatles waren er de grote hits van zijn hand. Wings-fans kregen de hits van die ándere McCartney-band, en er was recenter werk. Ook voor zijn vrouw Nancy, die hem vergezelt in Landgraaf, zong McCartney een nummer. En zelfs aan John Lennon werd een nummer opgedragen. Voor het refrein van Give Peace a Chance riep hij: "deze is voor mijn overleden vriend John. Laat je horen voor John."

Zijn bij vlagen bijzonder broze stem werd ondersteund door de fans aan zijn voeten, die twee uur lang elk woord meezongen. Paul toonde zich dankbaar voor de bijval. "60.000 achtergrondzangers. Bedankt!"

Zwaaiend met een enorme Nederlandse vlag kwam McCartney na Hey Jude nog even terug voor een toegift, waarna het even na middernacht toch echt tijd was het festival te beëindigen. "Helaas, we moeten naar huis. Jullie waren een geweldig publiek. Tot ziens."

Toon reacties