Oortjes in en gaan! Deze podcasts moet je luisteren

Podcasttips. Illustratie: Shutterstock

Tv-kijken totdat het je neus uitkomt, avonden Netflixen, ooit opgenomen series afkijken, Facebooken tot je er bij neervalt. Onze ogen maken overuren. Gelukkig is er een prima ander tijdverdrijf, en nog leerzaam bovendien (soms). Podcast beluisteren! Oortjes in en gaan.

Een podcast is een soort gratis hoorspel, dat je kunt beluisteren op het moment dat het uitkomt. Podcasts kunnen over van alles gaan: nieuws, sport, films, boeken, verhalen. Ter lering of ter vermaak. Soms zijn er meer afleveringen waar je je op kunt abonneren. Op internet staan tips en lijstjes met populaire podcasts.

1. Beethoven is meer dan een hond

 

Wie op een laagdrempelige, lichtvoetige manier meer te weten wil komen over klassieke muziek, kan terecht bij de vijfdelige podcast Beethoven is meer dan een hond . Een knipoog natuurlijk naar de reeks familiefilms over de gelijknamige sint-bernard.

Enfin. In de podcast geeft presentatrice en columniste Jet Berkhout een snelcursus klassieke muziek aan haar vriendin Fieke de Boeck, redacteur van Avrotros. Fieke is uitgenodigd door haar schoonfamilie voor een strijkkwartet. En ze weet niks van klassieke muziek. NPO radio 4-presentator Jet schoolt haar vriendin bij.

Resultaat: vijf humoristische podcasts vol feiten, weetjes, muziekflarden en onbekommerde vragen. Zoals Waarom is er altijd een dirigent bij? . Het historisch overzicht begint bij de kerkmuziek. Om te onthouden: Bach is God. Met die zin kom je altijd weg in klassiek geschoold gezelschap.

Iedere aflevering duurt een krap half uur.

Liever iets korters? Luister dan even naar Mand. De kortste podcasts van Nederland, door Maxim Hartman. Hij bespreekt met vrienden René en Ryan het hoogstnoodzakelijke van een onderwerp. Over Thierry Baudet. Of over rokjesdag, bijvoorbeeld. (Tip van Marja Boonstra)

2. Het Cult-Uur

 

Normaliter bespreken Laurens Lagaaij, Mina Etemad, Flora Woudstra Hablé en anderen in Het Cult-Uur culturele fenomenen die zij actueel, urgent en interessant vinden. Denk aan de film Parasite , aan 80’s nostalgia en retrocultuur, aan Studio Ghibli, het Amsterdam Dance Event of Kanye West. Maar vanwege Het Virus ging het afgelopen maandag net even anders.

Er werd veel gebabbeld en gegiebeld en geassocieerd. Maar het ging vooral over hoe we nu, thuis, onze tijd kunnen doorkomen. Dat hoeft geen probleem te zijn: ‘Binnenshuis kunnen we veel meer doen dan we dachten’. Er zijn voordelen: ‘Niet langer fear of missing out , want niemand kan naar festivals als Woo Hah!’. En toekomstmogelijkheden: ‘Als dit straks voorbij is, kunnen we veel vaker thuiswerken. Het kan ook zonder vergaderen?’

Tussendoor wordt met tips gestrooid. Zoals het instagram account Tussen kunst en quarantaine en de dystopische animatiereeks Adventure time. En: ,,Lees nu het boek dat je altijd al hebt willen lezen.” (Tip van Joep van Ruiten)

3. De Grote Vriendelijke Podcast

Wat een genot om hiernaar te luisteren. De Grote Vriendelijke Podcast over jeugdliteratuur neemt het kinderboek echt serieus, op een aangename en vooral niet-tuttige manier.

Iedere maand nodigen Trouw -kinderboekenrecensent Bas Maliepaard en jeugdliteratuurkenner Jaap Friso schrijvers, illustratoren, dichters en vertalers uit om met hen te praten over, ja dus, kinderboeken en kinderpoëzie – twee genres die doorgaans (veel te) weinig aandacht krijgen in de media.

Friso en Maliepaard presenteren met een aanstekelijk enthousiasme en een grote deskundigheid. Onder anderen Tonke Dragt was bij hen te gast, Ted van Lieshout, Sjoerd Kuyper, Bibi Dumon Tak, Dolf Verroen, Pieter Koolwijk, Joke van Leeuwen, Anna Woltz en Jacques Vriens. Niet de minsten. En nog veel meer. Kom inspiratie en leesvoorpret halen. (Tip van Kirsten van Santen)

4. Kwaad Bloed

 

Voordat ze boeken ging schrijven, werkte Annejet van der Zijl vijf jaar lang als misdaadverslaggever. Ze zocht naar het verhaal achter kleine politieberichten, in navolging van Amerikaanse voorbeelden Truman Capote en Dominick Dunne. In het boek Moord in de Bloedstraat zijn de mooiste van deze verhalen uit de tragische wereld achter de misdaad gebundeld. (Deze leestip krijgt u er gratis bij.)

Journaliste Jacqueline Maris doet voor de VPRO en NPO Radio1 hetzelfde in haar podcastserie Kwaad Bloed . ,,Sinds ik in een Betuws gehucht woon, zijn er al drie mensen op gruwelijke manier omgebracht. Wat is er toch aan de hand op het platteland?’’, vraagt ze zich af. Samen met Gerrit Kalsbeek verdiept ze zich in de dossiers van een aantal zaken. Ze laat nabestaanden, familie, dorps- en buurtbewoners en - als dat lukt - daders aan het woord en reconstrueert zo het verhaal achter een aantal gewelddadige moorden.

Daarnaast kregen verschillende schrijvers een van de dossiers, waarop ze hun verbeelding mochten loslaten. Maaike Bergstra raakte bijvoorbeeld gefascineerd door de vrouw die een campinghouder door zijn hoofd schoot, maar zelf niet kan geloven dat ze dit heeft gedaan. In haar radiodrama maakt ze en gefictionaliseerde reconstructie. Kwaad bloed is daarmee een bijzondere podcast waarin feiten en fictie elkaar aanvullen. (Tip van Gitte Brugman)

5. Diskotabel

 

In het aloude NTR-radioprogramma Diskotabel , dat ook als podcast te beluisteren is, worden wekelijks nieuwe klassieke cd’s besproken door een panel van deskundigen (vaak musici) die vooraf niet weten wat ze te horen krijgen. Zwaartepunt is ‘de vergelijking’, waarin drie verschillende opnames van een muziekstuk worden becommentarieerd.

Soms heeft Diskotabel speciale uitzendingen, zoals op 15 maart. Toen was panellid Louis Buskens te gast, tevens docent koordirectie (onder meer in Groningen) en dirigent van vele koren. Het gesprek tussen Buskens en presentator Lex Bohlmeijer leverde anderhalf uur fascinerende radio op.

Buskens is een geweldige verteller en een scherp denker, die zich keert tegen de westerse obsessie met gelijkheid en zuiverheid. Die heeft de klassieke muziek volgens hem in de houdgreep genomen, na het ontstaan van het notenschrift. De partituur wordt daarbij als ‘de muzikale waarheid’ gezien, terwijl ze slechts een onderdeel van de muziek is. Buskens pleit juist voor ongelijkheid, en een open, vrije, zoekende en improviserende grondhouding, onder het aan Rutger Kopland ontleende motto: ‘Wie wat vindt heeft slecht gezocht’. (Tip van Job van Schaik)

6. Bob

 

Eigenlijk kunt u alles wat Audiocollectief SCHIK maakt met een gerust hart beluisteren. Deze Vlaams-Nederlandse groep schrijfsters en radiomaaksters weet hoe je een goed verhaal vertelt.

Voor de VPRO maakten ze onder meer het audioverhaal Bob , over de bejaarde Vlaamse dame Elisa uit Antwerpen die tot verbazing van haar dochters ineens over ene Bob, haar vermeende jeugdliefde, begint te vertellen. Van die man hadden haar kinderen echter nog nooit gehoord. Maar de 84-jarige lief-giechelende Elisa heeft het haast over niemand anders meer.

Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist, de SCHIK-godinnen zou je kunnen zeggen, gaan op onderzoek uit en duiken Elisa’s verleden in. Bestaat ‘den Bob’ echt of is hij het (voorlopige) eindresultaat van een brein in oproer? Een poëtisch, superspannend en zwaar ontroerend verslag van een uiterst merkwaardige zoektocht door het brein van een dementerende vrouw. (Tip van Kirsten van Santen)

7. Rinse FM

 

Podcasts over muziek, oké, als er maar niet te veel in geluld wordt – liefst helemaal niet. Toen we nog onze iPods in de auto hingen had ik veel aan verschillende Engelse podcasts, met dj-sets die me de weg wezen in de hipste dancetrends van de dag. In die hoek hebben piratenzenders al decennia een belangrijke functie ter verspreiding van de rauwste grooves, van dancehall en drum ‘n bass tot grime, UK garage, grime, UK funky en zo verder.

Rinse FM begon in 1994 als piratenstation, is al lang en breed gelegaliseerd en valt ook als podcast te horen. Doe een greep in de archieven of luister gewoon de uitzending van de dag, en laat de ledematen wapperen – ook niet raar in deze thuiswerktijden.

Zo had ik net een set met oude house en disco opstaan van de mij onbekende DJ Trudy.JPG. En toen kwam Promised Land langs, de spirituele houseklassieker van Joe Smooth uit 1987, en zo kreeg ik even de rillingen. Het wordt ooit weer beter, da’s beloofd. (Tip van Jacob Haagsma)

8. El Tarangu

 

In 1996 wordt onder grote belangstelling de Spaanse wielerheld José Manuel Fuente begraven, bekend onder zijn koosnaam El Tarangu. Hij is dan vijftig jaar oud. Zeven jaar later krijgt de Belgische wielrenner Lucien van Impe een telefoontje. Zijn vrouw Rita neemt op.

Het is Fuente, die hen nodigt uit voor een diner, want hij is in België. Van Impe schrikt. Hij begrijpt er niets van, maar zegt ja. En samen met hun partners Rita en Lola eten de mannen mosselen in het wielerstadje Geraardsbergen. Hij durft het hem niet te vragen, maar is dit werkelijk Fuente?

Van Impe zwijgt over deze ontmoeting, tot zestien jaar later. Tot zijn vriend, de sportjournalist Philip Osselaer, zijn biografie wil schrijven en hij hem over deze ontmoeting vertelt. Osselaer gaat op zoek, en krijgt na een jaar hulp van audiocollectief SCHIK. Samen gaan ze op zoek naar de man die in een graf hoort te liggen. In een spannende reconstructie proberen ze te achterhalen wie er liegt. Ze reizen naar Vlaamse wielercafés, Noord-Spaanse bergdorpjes, Benidorm en Geraardsbergen, waar de sleutel tot een geheim lijkt te liggen.

De podcast El Tarangu bestaat uit zes delen. Wielerkennis is niet noodzakelijk, dit is een adembenemend luisterverhaal waarin je wordt meegezogen. (Tip van Gitte Brugman)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur