De organisatie bleef lang strijdlustig , maar er komt toch geen fysiek Oerol Festival. Directeur Siart Smit legt uit waarom niet, en wat Oerol wel gaat doen.

Vorige week sprong het Oerol-team ineens in de crisismodus. Toen werd immers bekend dat er volgens het stappenplan niet eerder dan per 16 juni evenementen mogelijk zijn, met maximaal 50 bezoekers. Zo had Oerol het ook al in gedachten, daar was een compleet programma op gebouwd. Maar het festival zou duren van 11 tot en met 20 juni, dus dat wrong.

Festival niet een week van tevoren afblazen

,,16 juni, als niks tegenzit”, benadrukt Siart Smit, algemeen directeur van Oerol. De cijfers stemmen hem wat dat betreft niet optimistisch. ,,Tot nu toe zijn de data nog nooit gehaald, dus dat biedt niet heel veel zekerheid.”

Ook al omdat er in juni veel toeristen op het eiland verwacht worden, en de druk op politie en zorg dus groot zou zijn, was er eigenlijk geen andere optie dan het festival af te blazen. ,,Dat kun je niet een week van tevoren doen.”

Steeds prettig overleg

Niet dat Oerol zich snel gewonnen gaf. Nauw overleg met de gemeente en de Veiligheidsregio Fryslân - ,,steeds prettig” volgens Smit - volgde. ,,We hebben stad en land afgebeld om een oplossing te zoeken.”

Aansluiting bij de experimenten van Fieldlab en Testen Voor Toegang was geen optie. Fieldlab stopt eind mei, na het Eurovisie Songfestival, en testen voor de verschillende voorstellingen? ,,En daarna weer naast een ongeteste vakantieganger op het terras zitten? Los van wat we er principieel van vinden: waarom zoveel testen in een sector waar, zoals vorig jaar bleek, nul besmettingen hebben plaatsgevonden?”

De cultuur komt achteraan

Dat zit Smit wel dwars. Theater, musea en een festival als Oerol hebben de zaken prima voor elkaar, maar de cultuursector komt achteraan in het stappenplan. ,,Leg mij maar uit waarom je wel kunt winkelen, maar niet naar theater en museum mag. Dat gun ik die sectoren heel erg, maar ik zie het niet helemaal.”

Maar het festival zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Vorig jaar werd in luttele weken een ambitieus online-programma opgezet, Het Imaginaire Eiland , en dat krijgt dit jaar een vervolg. Ook de plannen voor Radio Oerol en de online-dagkrant gaan, uiteraard aangepast, door.

Oerol Laboratorium, een werktitel

De ontwikkeling van de makers moet evenmin geremd worden, vindt Smit. Voor zover die in de festivalperiode op het eiland zijn, worden hun bezigheden gebundeld in het Oerol Laboratorium, ,,een werktitel”, en de resultaten worden gestreamd.

Of daar na 16 juni dan wel fysiek publiek bij mag, daar valt nog niets over te zeggen. Een zinnetje daarover uit het conceptpersbericht is in de uiteindelijke versie gesneuveld. Smit: ,,Er is altijd een kans. Maar ik moet uitgaan van wat ik nu weet.”

Toch een keer een live-festival

Voor de tweede keer een mooi bedacht festival schrappen, dat gaat het Oerol-team niet in de koude kleren zitten. Smit, Oerol-directeur sinds 2019: ,,Dit zijn pittige weken, hier hebben we niet om gevraagd. Maar dat geldt voor de halve wereld. Maar ik hoop toch een keer een live-festival te kunnen organiseren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct