Normaal zegt 'Ajuu, de mazzel' in GelreDome

De rockers van Normaal nemen zaterdagavond afscheid van hun 'anhangers'. Onder de noemer 'Ajuu, de mazzel!' geeft de Achterhoekse boerenrockgroep zijn allerlaatste concert in het Arnhemse GelreDome. Daarmee komt na veertig jaar een einde aan het bestaan van de dialectband, onder leiding van zanger Bennie Jolink.

De band belooft er een ,,grootse en memorabele'' avond van te maken en krijgt gezelschap van dialectgenoten Rowwen Hèze en De Kast, die in het voorprogramma staan. De 33.000 kaartjes zijn uitverkocht.

Jolink (69) lag deze week nog in het ziekenhuis, waar ze hem hebben opgelapt voor de laatste show. De astmatische klachten van de zanger zijn ook de reden dat de band stopt.

Normaal vierde op Hemelvaartsdag al het veertigjarig bestaan van de band in Lochem, de plek waar het in 1975 allemaal begon. Hierop volgde een tour, of veldtocht zoals ze het zelf noemen, en de groep bracht nog een nieuwe cd uit: '40-joar HØKEN', met alle niet eerder uitgebrachte liedjes. Eind mei was er bij de VPRO nog een documentaire te zien over de Achterhoekse rockers en in september sleepten ze een Buma Lifetime Achievement Award in de wacht, vanwege hun bijdrage aan de Nederlandse muziek.

Toon reacties