Nog tot maandag tijd voor een winnend idee

Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord. Foto: JAV Studio's

Origineel moet het zijn, de schaal te overzien en bovendien rendabel. Dan kan een slim idee om het cultuurleven in het Noorden een zet in de rug te geven zomaar ’t winnende zijn.

Wie nog voor maandag acht uur een mooi cultuurproject verzint voor Groningen, Drenthe en/of Friesland, dat plan helder omschrijft en ook nog op tijd indient, maakt kans dat het wordt uitgevoerd. ,,Er zijn inmiddels al meer dan vijftig plannen binnen”, zegt Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord.

Het noordelijke bedrijfsleven, de kranten van NDC Mediagroep, de drie provinciale marketingorganisaties en een stevig aantal culturele instellingen hebben de prijsvraag samen uitgeschreven. Dijkstra: ,,Het zou mooi zijn als er nog wat extra’s binnenkomt.”

Het winnende idee moet passen in de zogeheten anderhalvemetersamenleving die voor de deur staat, en moet het liefst zoveel mogelijk noorderlingen blij kunnen maken. Dijkstra: ,,En dus vooral uitvoerbaar zijn, mét een verdienmodel.”

Seerp Leistra, bestuurslid van Stichting Beringer Hazewinkel zei eerder: ,,Een samenleving zonder kunst en cultuur is als cola zonder prik. Goeie ideeën zijn nu hard nodig.” Beringer Hazewinkel, gesticht om cultuurprojecten financieel te ondersteunen, bekostigde de publiciteit rond de prijsvraag.

Er staat één prijs klaar, waarnaar tot nu toe zowel professionals uit de cultuursector als amateurs meedingen. Dijkstra: ,,Naast de nummer 1 kan ik me voorstellen dat we voor indieners van plannen, ook die op kleinere schaal, een toptien opstellen van projecten die het verdienen te worden opgepikt. Dan wel door anderen.” Juryvoorzitter is Annabelle Birnie, oud-directeur van het Drents Museum.

Ideeën moeten maandag voor 8.00 uur in A4-omvang worden gemaild naar ideeen@vnoncw-mkbnoord.nl met de vermelding ‘open call cultuur’. Het winnende idee wordt gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant, rond 14-16 mei. Meer informatie, kijk op de website van VNO NCW Noord .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur