Nieuwe blockbuster? 100 Britse portretten naar het Fries Museum: 'Fingers crossed'

Portret van de Pakistaanse activiste Malala Yousafzai, door Shirin Neshat. Foto: National Portrait Gallery London

Het Fries Museum haalt dit najaar een collectie portretten en zelfportretten uit de Londense National Portrait Gallery naar Leeuwarden.

Dit museum, dat voornamelijk portretten en zelfportretten van Britten herbergt, is tot en met 2023 dicht wegens een verbouwing en leent daarom delen van de collectie – in totaal zo’n 215.000 stuks – uit aan verschillende partners.

De tentoonstelling in het Fries Museum, die de titel Icons krijgt, is om en nabij de 100 portretten groot. Daar zijn straks uiteenlopende soorten portretten te zien, van kunstenaars als Marlene Dumas, Andy Warhol en Peter Paul Rubens.

Topstukken

,,Schilderijen, foto’s, tekeningen, een heel bijzondere mix’’, zegt directeur Kris Callens van het Fries Museum. Het museum mocht ze ,,deels” zelf uitkiezen. ,,Er zijn allerlei factoren die daarin meespelen. Kan het werk reizen, is het in goede staat? En ze moeten met elkaar een verhaal vertellen.” Tot de topstukken behoren een zelfportret van de hedenaagse kunstenaar David Hockney en een zestiende-eeuws portret van koningin Elizabeth I, toegeschreven aan Nicholas Hilliard. ,,Wie had gedacht dat zo’n topstuk ooit in Leeuwarden te zien zou zijn?”, zegt Callens. ,,Daar hebben we dan ook het campagnebeeld van gemaakt.”

Hij is blij met de steun van de provincie. ,,We hopen dat we veel bewoners en bezoekers van Friesland kunnen begeesteren, en zo de gastvrijheidseconomie kunnen steunen.” Wegens corona zijn de exacte data nog niet duidelijk. ,,Maar we gaan het doen. Fingers crossed.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Cultuur