Nieuw schilderij van Jeroen Bosch ontdekt

Onderzoekers hebben een nieuw schilderij ontdekt van de Brabantse kunstenaar Jheronimus (Jeroen) Bosch (circa 1450-1516). Het gaat om het doek 'De verzoeking van de heilige Antonius’ dat in het bezit is van het Nelson-Atkins Museum of Art in de Amerikaanse stad Kansas City.

Dat maakte een team van negen internationale deskundigen van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) maandag bekend in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Zij hebben de afgelopen zes jaar wereldwijd het hele oeuvre van Bosch onderzocht en gedocumenteerd.

Het nieuw ontdekte werk stond jarenlang in het depot van het Amerikaanse museum. Het schilderij uit circa 1500-1510 werd decennialang toegeschreven aan een leerling of volger van Bosch. Met infraroodtechnieken hebben de onderzoekers ondertekeningen zichtbaar gemaakt op het paneeltje. ,,Deze ondertekeningen sluiten perfect aan bij wat op andere panelen uit het kernoeuvre van Bosch is aangetroffen.''

Op het paneeltje is de heilige Antonius te zien. Hij wordt omringd door merkwaardige monstertjes, die karakteristiek zijn voor de kunstenaar. ,,Het onder een trechter verscholen wezentje, het gedrocht met de vossenkop, het figuurtje met de lepelaarsbek, de varkenspoot op het drijvende tafelblad, de uit het water klauterende pad en de drijvende worst: alle zijn ze terug te vinden in andere werken van de hand van Bosch.'' De nieuwe toeschrijving betekent volgens de onderzoekers ,,een belangrijke uitbreiding van het kleine oeuvre van Bosch’’, dat uit zo’n 25 schilderijen bestaat.

Toon reacties