Kunstenaar en voormalig galeriehouder Age Hartsuiker wordt de (onbezoldigd) curator van Museum Galerie Heerenveen, in wat eerder de Kunstruimte en later de Pronkkeamer was.

Veertig jaar was Kunstruimte Heerenveen een begrip. Een commissie, die jarenlang bestond uit Frédérique van der Palm, Adry de Jong en Riny Noordberger-Quarre, verzorgde exposities van veel Friese kunstenaars, aangevuld met gasten van buiten de regio. Tentoonstellingen die bij de vorming van de Heerenveense School aan de Minckelerstraat in 1999 daar werden ondergebracht.

In 2013 kwam door bezuinigingen een einde aan de Kunstruimte. Met De eindstreep nam de commissie afscheid van haar geschiedenis en van Museum Willem van Haren, zoals Museum Heerenveen toen heette. De voorgenomen verbouwing van de vertrekken bleef echter achterwege, en dus kwam de Pronkkeamer tot stand. Zonder ‘ballotage’ door een commissie konden belangstellenden de grote ruimte een maand bespreken om er hun eigen exposities in te richten.

Deze mogelijkheid houdt nu op te bestaan. ,,Het was wel populair, maar soms zeiden mensen op het laatste moment af en stond de boel leeg. Plus dat de kwaliteit sterk uiteen kon lopen’’, aldus kunstenaar Age Hartsuiker. Hij en zijn vrouw Yolanda gaan er nu als curator aan de slag. Onbezoldigd, als vrijwilliger. Na vijf jaar Galerie LOOF te hebben gerund in Jubbega, moesten ze daar noodgedwongen de deuren sluiten. ,,Maar wie eenmaal exposities heeft samengesteld, is verslaafd’’, aldus Hartsuiker.

Op ,,uitdrukkelijk verzoek’’ van museumdirecteur Linda Trip exposeert Hartsuiker zelf als eerste, van 13 juni tot en met 12 juli. ,,Dan kunnen mensen kennis met mij en mijn werk maken.’’ Hij krijgt gezelschap van Iris Bouwmeester. Haar sculpturen lijken driedimensionale vertalingen van de (grote) tekeningen van Hartsuiker. Abstracte vormen die organisch aandoen, maar tegelijk ongrijpbaar zijn.

De gangbare exposities duren zes weken. Hartsuiker en zijn partner proberen in de weekeinden zelf aanwezig te zijn om gasten te woord te staan. Van 18 juli tot en met 20 september is er een deel van fotomanifestatie Noorderlicht te zien. Hartsuiker is bovendien druk met het samenstellen van een programma, waarin een aantal bekenden uit LOOF zullen terugkeren. ,,Johannes Steendam, Paul Smulders, Leen Kaldenberg, Peter Hiemstra...’’

Hartsuiker is blij met deze kans. ,,Ik ben zo vrij als een vogel, heb geen commerciële druk. We hebben geen budget, het museum en wij werken samen. Al het werk is te koop, rechtstreeks bij de kunstenaar. Die staat een klein bedrag (maximaal 20 procent) af aan het museum, zodat wij een potje hebben om nieuwe exposities te organiseren.’’ De verbintenis is vooralsnog voor twee jaar. ,,Eerst maar eens zien hoe het gaat.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct