Netflix verwacht meer concurrentie

Netflix verwacht de komende jaren veel concurrentie te krijgen van on-demand-diensten die via internet televisieprogramma’s gaan aanbieden. Dat zei oprichter Reed Hastings maandag op een grote jaarpresentatie van de populaire betaalzender in Parijs.

“Vroeger kostte het honderden miljoenen als je je eigen zender wilde oprichten”, stelde Hastings. “Nu kost het een paar honderd dollar. Iedereen die een app kan ontwikkelen of op zijn iPhone een goed verhaal kan vertellen, kan in principe een tv-kanaal maken.” Netflix begon bijna twintig jaar geleden als bedrijf dat dvd’s verzond. “Toen we een miljoen abonnees hadden, vierde ik dat met een steak in de lokale Danny’s.”

Inmiddels heeft Netflix wereldwijd 75 miljoen abonnees. “Internettelevisie combineert het beste van video en televisie”, aldus Hastings. “Je kan kwalitatief hoogwaardige series kijken waar en wanneer je maar wilt. Onze series zijn overal ter wereld met twee klikken toegankelijk.”

Toen Netflix ruim drie jaar geleden het hele eerste seizoen van serie House of Cards in één keer online zette, verklaarden veel mensen de dienst voor gek. “Maar het gaat om ons de totaalervaring van het kijken. Het kijken van een Netflix-serie is het moderne equivalent van het lezen van een boek, wat een van de sterkste vorm van entertainment ooit blijft. Ook daar kan je zelf bepalen wanneer je verder leest, en waar en hoe.”

Toon reacties