Muziekfestival City Proms ving bot bij de provincie, maar krijgt nu toch zes ton

Klassiek festival City Proms zoals het bedoeld is: met het Noord Nederlands Orkest op een volgepakt Zaailand. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Het gratis toegankelijke klassieke-muziekfestival City Proms ving bot bij de provincie, maar krijgt wel zes ton over vier jaar van het landelijke Fonds Cultuurparticipatie.

Het festival krijgt die 150.000 euro per jaar op basis van hetzelfde plan dat de externe commissie van de provincie nog onvoldoende vond, bij de verdeling van de provinciale cultuurgelden voor de komende vier jaar.

,,Dat vond ik nogal elitair”, zegt oprichter en artistiek directeur Margot Hoiting. ,,Die commissie keek heel erg naar de artistieke waarde, maar ja, hoe meet je dat?” Het Fonds Cultuurparticipatie is overduidelijk meer gecharmeerd van de samenwerking tussen professionele en amateurmuzikanten, van het laagdrempelige karakter en van de sociaal-maatschappelijke initiatieven die het festival ontplooit.

,,Maar we zijn duidelijk een kunstenfestival”, zegt Hoiting, ,,geen amateurfestival. Dat is vaak het misverstand bij dit fonds.” Het Fonds Cultuurparticipatie is niet heel bekend: City Proms was de enige aanvrager uit Friesland. Voor het eerst. ,,Vier jaar geleden waren we er nog niet klaar voor. Dit is een enorme erkenning.”

Er zit een adder onder het gras: de cofinanciering. De voorwaarde is dat lokale en regionale overheden bijpassen. Wat de gemeente Leeuwarden betreft zit dat wel goed. Het mogelijke knelpunt zit dus bij de provincie. Hoiting: ,,Ik ga ervan uit dat het goed komt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Festivals