Musical Hilversumse showbizzmoord in de maak

Musical Hilversumse showbizzmoord in de maak ANP

Janke Dekker Producties presenteert in het seizoen 2017-2018 de musical Dwaling, gebaseerd op het leven van Martien Hunnik. Hunnik werd jarenlang onterecht gezien als de dader in de Hilversumse showbizzmoord, die te boek staat als één van de grootste justitiële dwalingen die Nederland ooit kende.

De voorstelling Dwaling, die producent Dekker omschrijft als 'de Nederlandse Making a Murderer', laat stap voor stap zien hoe deze gerechtelijke dwaling is ontstaan. Het script voor deze muziektheater-voorstelling wordt geschreven door Marc Veerkamp en de regie is in handen van Gijs de Lange.

In 1981 wordt de bekende platenproducer Bart van der Laar vermoord in zijn Hilversumse villa. Van der Laar is de producer van succesvolle artiesten als LUV, Babe, Lenny Kuhr en Benny Neyman. Zijn moord veroorzaakt een shock in de showbizzwereld en gaat de geschiedenis in als de Showbizzmoord.

Verjaard

Na een lang en kostbaar onderzoek onder grote belangstelling van pers en publiek arresteert de politie Martien Hunnik, die Van der Laar kende uit de Amsterdamse gay-scene. Na urenlange verhoren legt hij een bekentenis af die hij later weer in trekt. De rechters besluiten om hem te veroordelen ondanks gebrek aan harde bewijzen.

Hunnik heeft zijn straf uiteindelijk helemaal uitgezeten. Na zijn vrijlating heeft hij jaren gestreden voor zijn rechtsherstel. Dinsdag wordt hij mogelijk alsnog vrijgesproken; het Openbaar Ministerie vroeg twee weken geleden in een nieuwe rechtszaak om zijn vrijspraak. De echte daders zijn in beeld maar kunnen niet meer worden vervolgd omdat het misdrijf inmiddels verjaard is.

Acteurs zijn nog niet bekend. Janke Dekker Producties (JDP) maakte eerder voorstellingen als Garland & Minnelli afgelopen seizoen de groot opgezette musical Willem Ruis, de show van zijn leven. In het seizoen 2016/2017 brengt de producent de stukken FIFA Blatter, over het corruptieschandaal binnen de voetbalbond en Op een mooie Pinksterdag, een ode aan de grote componisten van het Nederlandse lied, op de planken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur