Mory Kanté: zanger, koraspeler, hitmaker

Mory Kanté in 2008 in De Harmonie te Leeuwarden, met het Pasveerkorps. FOTO ARCHIEF LC/NIELS WESTRA

In de Guinese hoofdstad Conakry is zanger en koraspeler Mory Kanté overleden, na een lang ziekbed. Hij werd 70 jaar oud.

In 1987 maakte Mory Kanté Yeke Yeke , een opzwepend dansnummer waarin zijn hoge stem de dansende luisteraar verleidde om los te gaan op de doeltreffende ritmiek en waarin zijn flonkenderende spel op de kora (een soort Afrikaanse harp) nog een link met de traditie vormde. Het werd het jaar daarop een internationale hit, ook in Nederland, en er verschenen verscheidene dance-remixen.

Mory Kanté was toen al een gevestigde naam in het ‘wereldmuziek’-circuit. Hij werd geboren in 1950 te Albadaria, niet ver van de grens van Mali. Zijn ouders stamden allebei uit een familie van ‘griots’, ofwel muzikanten en verhalenvertellers met een welomschreven rol in de gemeenschap. Hij groeide deels op in buurland Mali. In 1971 werd hij lid van The Rail Band, waarin Salif Keita zong - ook die zou later een bloeiende solocarrière onderhouden.

In 2014 deed Mory Kanté, met andere grote Afrikaanse artiesten, mee aan het nummer Africa Stop Ebola , om de aandacht te vestigen op die dodelijke ziekte. Hij trad enkele keren op in Groningen en Leeuwarden, voor het eerst in 1985, dus ruim voor zijn hitsucces. In 2008 speelde hij in De Harmonie te Leeuwarden zijn hit Yeké Yeké samen met het Pasveerkorps uit die stad, dat het nummer al langer op het repertoire had staan.

Mory Kanté was al jaren ernstig ziek. Hij reisde regelmatig naar Frankrijk voor medische behandelingen, maar wegens de coronacrisis kon dat niet meer.