Meindert Talma maakt plaat over cultdammer

Muzikant Meindert Talma maakt een album over de legendarische dammer Jannes van der Wal. De plaat komt op 2 september uit.

Dammer Van der Wal groeide net als Talma op in Friesland (de een in Driezum, de ander in Surhuisterveen) om in de studententijd neer te strijken in Groningen. Van der Wal werd zestig jaar geleden geboren. Twintig jaar geleden stierf hij op 39-jarige leeftijd aan Leukema.

De dammer werd vier keer Nederlands kampioen en een keer wereldkampioen. Hij werd echter vooral bekend door zijn excentrieke optredens.

Jannes van der Wal gaat over de cultdammer, maar ook over de geschiedenis en de psychologie van de damsport en het dammen als straatsport in Afrika.

Voorstelling

De gelijknamige voorstelling gaat in première op 4 september op het Vlielander festival Into The Great Wide Open met ook een damsimultaan van damlegende en vijfvoudig wereldkampioen dammen Harm Wiersma.

Ex-Nederlands kampioen dammen Auke Scholma houdt bij de vijf andere optredens in september (onder meer in Amen, Opende en Groningen) een damsimultaan tegen dammers van damclubs uit de regio. Tevens vertelt Auke iedere keer een persoonlijk verhaal over zijn vriend Jannes.

De band die Jannesvan der Wal speelt bestaat uit Meindert Talma (zang & toetsen); Jan Pier Brands (gitaar & zang); Janke Brands (bas); Johan Kooi (drum & zang) en Herman Grimme (piano & zang).

Lovende reacties

Op Twitter werd Talma dit weekend overladen met complimenten voor de eerste single.

Toon reacties