Streep door publicatie nieuwe thriller Erik Betten

Auteur en journalist Erik Betten uit Dronryp. Foto: Jacob van Essen

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff ziet af van publicatie van het nieuwe boek van de Friese thrillerschrijver Erik Betten, de roman die dit voorjaar uit had moeten komen. Schrijver en uitgeverij zijn het, vooralsnog, ‘niet eens over het manscript’.

Volgens woordvoerder Vivian Leandro beschouwt de uitgever het manuscript als ‘nog niet helemaal af’. Zelf denkt Betten dat er sprake is van een verschil in inzicht over het verhaal. De auteur en journalist uit Dronryp maakte zelf het schrappen van zijn thriller bekend. Hij twitterde er afgelopen weekeinde over , omdat hij veel vragen kreeg van lezers die op de uitgave wachten.

Schaduwspoor gaat over een oude stoomtrein waarin mensen spoorloos verdwijnen. Een podcastmaker stort zich op de kwestie en komt achter een merkwaardig mysterie, zo belooft de flaptekst die nog steeds op bol.com te lezen is.

Ik blijf enthousiast

Dat Luitingh-Sijthoff afziet van publicatie noemt Betten op Twitter ‘hun goed recht. We hebben het in goed overleg kunnen afwikkelen, en daarmee houd ik de vrijheid om Schaduwspoor op een ander moment en op een andere manier nog met jullie te kunnen delen. Want ik blijf erg enthousiast over dit verhaal.’

Het boek, Bettens derde, staat aangekondigd op bol.com, op de site van de uitgever en in de seizoensbrochure van Luitingh-Sijthoff. Betten vermoedt dat zijn werk niet voldoende is ingekocht door boekhandelaren en dat de uitgever het daarom terugtrekt.

In de thriller zoekt Betten de grenzen van het genre op. ,,Het is wel iets anders dan anders’’, zegt hij. ,,Ik zie thrillers als een ideaal middel om te reflecteren op wat er in de samenleving gebeurt.’’ In zijn prijswinnende debuut uit 2018 Quarantaine werkt die formule erg goed en blijkt de schrijver over voorspellende gaven te beschikken. Hij schrijft over een griezelige ziekte die door Noord-Nederland waart en de maatschappij ontwricht, een verhaal dat lijkt te preluderen op de huidige lockdown.

Kwetsbaar

In zijn derde boek heeft hij onder meer fragmenten van een fictief negentiende-eeuws dagboek, geschreven door een jonge vrouw opgenomen. Dat levert een bijzondere leeservaring op. Wat hem betreft was het ook een optie geweest het boek uitsluitend als ebook uit te brengen - een medium waarmee hij veel lezers weet te vinden. Ook daarop wil de uitgever vooralsnog niet ingaan.

Ja, het is even slikken als je als auteur iets dergelijks overkomt, beaamt Betten. ,,Maar je moet er zo weinig mogelijk emotie bij laten komen, je bent kwetsbaar in het boekenvak, maar het is ook gewoon een heel zakelijke wereld.’’

Het lukt hem om opgewekt verder te schrijven. Hij schreef mee aan een boek over Jentsje Popma en legt nu de laatste hand aan een bundel met Friestalige poëzie, niet zijn moederstaal, dus opnieuw: een experiment. ,,Het klinkt allemaal heel heftig, maar ik zit hier gewoon weer lekker te typen hoor.’’ En Schaduwspoor ? ,,Dat kan over een of twee jaar best nog uitkomen…’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur